x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avem cel mai mic IQ din Europa?

Avem cel mai mic IQ din Europa?

21 Sep 2010   •   00:00
Avem cel mai mic IQ din Europa?

Un studiu efectuat în mai multe ţări îi plasează pe români pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de oameni cu performanţe ridicate la testele de inteligenţă. Rezultatele comparative au fost prezentate de conf. univ. dr. Anca Dobrean în cadrul unui simpozion în Viena, după cum anunţă şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie UBB, Cluj, Daniel David.



"Suntem pe ultimele locuri şi în ceea ce priveşte Inteligenţa! Inteligenţa evaluată cu Testul RAVEN - unul din cele mai riguroase şi mai utilizate teste de inteligenţă la nivel internaţional - se referă la inteligenţa generală nonverbală (factorul G), adică la aptitudinea (1) de a opera simultan cu mai multe variabile complexe şi cu concepte mai abstracte care facilitează o mai bună rezolvare a situaţiilor cu care ne confruntăm şi (2) de a stoca şi reproduce informaţii", notează Daniel David pe blogul său.

"Capacităţile intelectuale, inclusiv inteligenţa, reprezintă un rezultat al interacţiunii unor factori genetici cu cei de mediu. Deoarece se presupune că factorii genetici sunt relativ egal distribuiţi în populaţia globului, diferenţele în inteligenţă se pot datora mai ales factorilor de mediu, care, în interacţiune cu cei genetici, pot potenţa sau inhiba expresia şi dezvoltarea acestora", adaugă profesorul.

99% dintre români sunt analfabeţi ştiinţific

Un alt studiu internaţional, ale cărui rezultate au fost publicate în urmă cu circa două luni, a încercat să scoată la iveală cât de multe cunoaşte poporul român despre lumea în care trăim şi care este ponderea între ştiinţific şi religios.

Rezultatele vorbesc de la sine. Aproape jumătate dintre români (42%) cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, în timp ce 7 procente nu au ştiut ce să spună sau nu au vrut să răspundă.

Acelaşi studiu a relevat faptul că o treime din populaţia ţării noastre crede că laptele radioactiv devine bun pentru consum prin fierberea sa. Totodată, 32% dintre români sunt absolut convinşi că există oameni posedaţi de diavol.

Sondajul respectiv face parte din proiectul intitulat "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării" (STISOC) şi a fost efectuat la nivel naţional, pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani.

Inteligenţa românilor, în cădere liberă

În urmă cu patru ani, un studiu similar - realizat de profesorul Richard Lynn (Universitatea din Ulster) - plasa România pe antepenultimul loc în ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă al popoarelor europene şi pe locul 34 la nivel mondial. Cu un IQ de 94, România era atunci depăşită în clasament doar de Turcia şi Serbia.

Deşi nu sunt formulate mereu în mod oficial, există câteva motive pentru care românii nu reuşesc să urce în topul inteligenţei. Unul dintre ele îl reprezintă sistemul educaţional precar şi mereu în schimbare, cu profesori slab motivaţi şi dotări inexistente ale şcolilor.

Un alt motiv l-ar putea reprezenta numărul foarte mare de români care au ales să emigreze în ultimii ani, în special în ultimii patru - perioada în care am coborât la coada clasamentului. Pe de-o parte, aceştia îşi lasă copiii la diverse rude sau cunoştinţe, care, de cele mai mule ori, nu au timp să vegheze asupra educaţiei lor. Pe de altă parte, printre cei care aleg să plece din ţară se numără tot mai mulţi cetăţeni cu un grad ridicat de inteligenţă. Aceştia părăsesc ţara în căutarea unui loc unde să-şi poată valorifica aptitudinile şi cunoştinţele.

Sursa: Antena3

×
Subiecte în articol: observator