x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertizare OMS: Omicron poate duce la variante mai periculoase

Avertizare OMS: Omicron poate duce la variante mai periculoase

05 Ian 2022   •   13:01
Avertizare OMS: Omicron poate duce la variante mai periculoase
Sursa foto: Hepta

Creșterea numărului de cazuri Omicron în întreaga lume ar putea duce la apariția unei variante mai periculoase, avertizează Organizația Mondială a Sănătății din Europa.

Varianta, care se răspândește cu viteză în întreaga lume, pare să fie mai puțin gravă decât se temea inițial și a născut speranța că pandemia ar putea fi depășită.

Însă Catherine Smallwood, ofițer superior pentru situații de urgență al OMS, a atras atenția că rata de infectare în continuă creștere ar putea avea efect opus.

„Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu cât se transmite mai mult și cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să aibă o nouă variantă. Acum, Omicron este letal, poate provoca moartea... poate un pic mai puțin decât Delta, dar cine poate spune ce aduce următoarea variantă?", a declarat Smallwood într-un interviu pentru AFP.

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de Covid de la începutul pandemiei și 5 cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână din 2021.

„Ne aflăm într-o fază foarte periculoasă, vedem că ratele de infectare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul nu este deocamdată clar", a spus Smallwood.

Deși riscul individual de spitalizare este mai redus cu varianta Omicron în comparație cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare din cauza numărului mare de cazuri.

Marți, Marea Britanie s-a confruntat cu avertismente privind o criză iminentă în spitale din cauza lipsei de personal cauzată de valul de infecții Omicron, în condițiile în care numărul zilnic de cazuri Covid din țară a depășit pentru prima dată 200.000.

Smallwood a declarat că se așteaptă ca acest scenariu să se repete și în alte țări europene.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: OMS Omicron