x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureat schimbat în 2013: Sindicatele cer probe diferenţiate în funcţie de profil. Ministrul Educaţiei consideră solicitarea "pertinentă"

Bacalaureat schimbat în 2013: Sindicatele cer probe diferenţiate în funcţie de profil. Ministrul Educaţiei consideră solicitarea "pertinentă"

04 Iun 2012   •   06:02
Bacalaureat schimbat în 2013: Sindicatele cer probe diferenţiate în funcţie de profil. Ministrul Educaţiei consideră solicitarea "pertinentă"

Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar cer USL modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut.

"Reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata USL si presedintilor PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

Sindicalisti spun ca introducerea bacalaureatului diferentiat, prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, este "una dintre putinele reglementari benefice sistemului" din acest act normativ. Reglementarea, insa, nu va putea fi aplicata, conform aceluiasi act normativ, decat din 2016, respectiv incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013, subliniaza sindicalistii.

"Pentru anul acesta, nu mai poate fi operata modificarea, pentru ca nu poti schimba regulile in timpul jocului. Speram, insa, ca va fi facuta pentru a intra in vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidatilor de la bacalaureat sa li se acorde sanse egale. Modificarea trebuia operata din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. In mandatul lui, a fost un monolog", a declarat, pentru Mediafax, presedintele FEN, Constantin Ciosu.

Sindicalistii spun ca introducerea Bacalaureatului diferentiat, prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, este "una dintre putinele reglementari benefice sistemului" din acest act normativ. Reglementarea, insa, nu va putea fi aplicata, conform aceluiasi act normativ, decat din 2016, respectiv incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013, subliniaza sindicalistii.

"Pentru anul acesta, nu mai poate fi operata modificarea, pentru ca nu poti schimba regulile in timpul jocului. Speram, insa, ca va fi facuta pentru a intra in vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidatilor de la bacalaureat sa li se acorde sanse egale. Modificarea trebuia operata din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. In mandatul lui, a fost un monolog", a declarat, presedintele FEN, Constantin Ciosu.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat la Romania TV ca solicitarea federatiilor este una "pertinenta", iar Guvernul va discuta pe marginea acestei propuneri, el personal sustinand introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013.

Pop a spus ca forma actuala a examenului de bacalaureat nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant si ca nu se asteapta ca la examenul de anul acesta sa fie rezultate mai bune decat anul trecut.

"Vom discuta propunerea la nivel de Guvern. Vom vedea saptamana viitoare (...). Intentia de modificare a bacalaureatului pentru anul viitor este o tema de discutie pe care o analizam incepand de astazi. (...) Impartirea bacalaureatului pe patru tipuri este un lucru foarte bun, dar nu putem astepta pana in 2015-2016" , a precizat Pop.

"Am sustinut de la bun inceput aceasta propunere de schimbare a bacalaureatului. Din pacate, vechea conducere a Ministerului Educatiei nu a tinut cont de aceste propuneri, iar acest lucru s-a vazut in rezultatele dezastruoase de anul trecut de la bacalaureat. Inainte de a lua o decizia despre modul de desfasurare ar fi bine sa avem un dialog cu reprezentantii din Educatie", a declarat, la Romania TV, si Mihaela Guna, presedintele Asociatiei Parintilor.

Aceasta spune ca este timp sa se stabileasca "o forma legata de realitate a bacalaureatului" si sa se stabileasca o metodologie pentr ca "sa nu mai ajungem in situatia de criza de anul trecut".

Conform Legii educatiei nationale, cele doua probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la bacalaureat sunt diferentiate in functie de profil si filiera.

Astfel, pentru profilul real din filiera teoretica, acestea sunt matematica si proba transdisciplinara din stiinte (fizica, chimie, biologie).

Elevii de la profilul umanist din filiera teoretica ar urma sa dea o proba la o limba de circulatie internationala si o proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socioumane.

Pentru filiera tehnologica, vor fi o proba scrisa disciplinara specifica profilului si una transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala - o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului ori specializarii si o proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii.

"Apreciem ca se impune, in regim de urgenta, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, prin aplicarea, incepand cu anul 2013, a prevederilor art. 77 alin. (4) referitoare la proba scrisa E, astfel incat, pe langa proba scrisa comuna de Limba si literatura romana (si, eventual, proba scrisa la Limba si literatura materna), sa existe si probe scrise diferentiate in functie de profil si filiera. Apreciem ca o asemenea masura este de natura sa vina in sprijinul elevilor si justifica modificarea/completarea Legii educatiei nationale prin ordonanta de urgenta", se mai arata in scrisoare deschisa a sindicatelor.

Promovabilitatea la bacalaureatul din vara anului trecut a fost de 45,72%, cea mai slaba din ultimele doua decenii.

Examenul de anul trecut a avut parte si de cea mai severa supraveghere din istoria bacalaureatului, inclusiv cu camere video, pentru descurajarea si depistarea fraudelor.

×