x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Barack Obama şi Mitt Romney, ca doi rechini înfometaţi într-un bazin cu apă

Barack Obama şi Mitt Romney, ca doi rechini înfometaţi într-un bazin cu apă

de Mihaela Biliovschi    |    18 Oct 2012   •   15:35
Barack Obama şi Mitt Romney, ca doi rechini înfometaţi într-un bazin cu apă
Analiza celei de-a doua confruntări televiziate între candidaţii la Preşedinţia SUA

Ca doi rechini înfometați într-un bazin de apă neîncăpător. Aşa arătau Obama şi Romney pe scena dezbaterilor de tip town-hall de la New York. S-au atacat de la primul ”hello,” s-au învârtit unul în jurul celuilalt precum doi cocoşi enervați, şi aproape că şi-au scos ochii când au arătat cu degetul amenințător unul către celălalt.
Dezbaterea de marți seară s-a dovedit a fi mai mult o întrunire politică pentru a reseta scorul jocului şi nu una în care candidații să răspundă întrebărilor alegătorilor. Au şi răspuns, de formă şi doar de a menține aparențele.
"Revanşa”

La Clubul de Presă din Washington D.C., de unde am urmărit alegerile înpreună cu colegii mei, oamenii s-au adunat în număr împresionant. Fie veniți din rândul mass-media, profesionişti şi afacerişti, cu toții s-au înghesuit pe scaune şi holuri să privească ”Revanşa.” Unii au ținut cu Obama, alții l-au aplaudat pe Romney. Cu toții au concluzionat că întrunirea nu a avut un moment de ”strălucire” şi că ambii candidați au performat cum era de aşteptat.

Conform sondajelor-fulger efectuate imediat după dezbatere, majoritatea l-a găsit pe actualul preşedinte Barack Obama învingător. Obama  a reuşit să oprească ”sângerarea” provocată la dezbaterea anterioară. Însă nu a înscris decisiv în poarta adversarului, astfel cei doi politicieni vor trebui să se întoarcă pe teren, alergând din poartă în poartă să ceară personal voturile alegătorilor. 

Moartea ambasadorului

Poate singura lovitură de teatru înregistrată pe tot parcursul dezbaterii a fost momentul când Obama a lăsat pe toată lumea cu gura căscată, anunțând că el îşi asumă ”responsabilitate totală” pentru tragedia petrecută în Libia în urmă cu mai bine de o lună, când un ambasador a fost ucis într-un atac terorist posibil cu legături al-Qaeda.

Gestul lui Obama de a se face responsabil a fost o surpriză mai ales că, în ziua dezbaterii, secretarul american de Stat Hillary Clinton făcea ocolul posturilor de televiziune anunțând că ea îşi asumă ”responsabilitatea totală” pentru tragedia din Libia.
Pe 9 septembrie 2012, când americanii comemorau atentatul  de la New York, în oraşul Benghazi din estul Libiei terorişti înarmați până în dinți atacau Consulatul american. Ambasadorul Chris Stevens, un diplomat şi alți doi angajați şi-a pierdut viața. Atacul a lăsat Administrația americană fără aer. Obama şi echipa lui s-au chinuit zile la rând să ofere explicații care să nu le afecteze imaginea politică. În tot acest timp jurnaliştii americani ofereau dovezi cum că ambasadorul Stevens însuşi a cerut ca securitatea în Benghazi să fie întărită şi a anunțat la Washington că atentatele împotriva țintelor americane este în creştere. Cu toate acestea, birocrații Departamentului de Stat din Washington au respins toate cererile de întărire a securității în Benghazi.

Responsabilităţi

Dar anunțul făcut de Hillary Clinton în ziua dezbaterii, cum că îşi asumă responsabilitatea, nu a fost primit bine de către americani. În zecile de mii de comentarii la articole online, ei au criticat din nou Administrația Obama pentru gestul de laşitate de a pasa vina în ograda altuia.

Probabil că decizia de a face un pas înainte în a-şi asuma responsabilitatea a venit ca urmare a reacției negative a alegătorilor. Posibil să fi fost o decizie luată cu câteva ore înaintea dezbaterilor, una care i-a adus câştig politic lui Obama. Nu doar că l-a luat pe contracandidatul republican, Mitt Romney, prin surprindere dejucându-i linia de atac, dar Obama şi-a recâştigat parțial demnitatea. 
Analiştii care au privit dezbaterea de marți seara consideră că Mitt Romney a ratat o ocazie de aur la subiectul ”Libia” pentru că nu a evidențiat clar eşecul Administrației prezidențiale.

Obama, de această dată, şi-a făcut temele cu rigoare şi s-a văzut. El a folosit toate liniile de atac pregătite de campania sa. Nu a ratat absolut nici unul. S-a prezentat profesionist, cu excepția celor câtorva momente când cei doi candidați aproape că s-au luat la trântă, au vorbit unul peste altul şi s-au certat ca doi copii pe motiv că unul vorbeşte mai mult decât celălalt. La un moment dat Obama se putea vedea respirând pe nări ca un taur rănit şi fioros. Moderatoarea Candy Crowley a fost pusă deseori în postura de ”mamă” care mediază un conflict între doi fii arțăgoşi.

În urma sondajelor efectuate de CNN s-a arătat că, dincolo de faptul că americanii au considerat că în general Obama ar fi câştigat confruntarea cu 46 la 39 procente, majoritatea l-a considerat pe Romney preferat când e vorba de reparat economia țării.
Economia, nuca tare

Romney a punctat decisiv în acest domeniu. El a repetat  clar de câteva ori că America are 23 milioane de şomeri, 1 din 6 americani este în sărăcie şi 47 de milioane persoane primesc bonuri de mâncare. În 2008, când Obama preluase conducerea țării, 32 milioane americani primeau ajutor alimentar. Un alt punct slab al lui Obama îl reprezintă femeile, pentru că, sub Administrația Obama, femeile sunt cele care au avut cel mai mult de suferit din punct de vedere economic. Romney a reuşit prin evidențierea situației economice prin cifre să arate o imagine tristă a țării, un trend al economiei în scădere şi, cel mai important, a arătat că americanii din clasa mijlocie au avut cel mai mult de suferit în ultimii patru ani. 

Cu mai puțin de trei săptămâni până la ziua alegerilor, spiritele americanilor sunt foarte încinse, competiția este strânsă, iar dezbaterile au devenit mai degrabă o luptă de gherilă decât una a ideilor şi soluțiilor de rezolvare a problemelor țării. Mai rămâne o singură dezbatere, la 22 octombrie, unde Mitt Romney şi Barack Obama vor avea şansa de a se purta civilizat unul cu celălat, dar şi cu americanii care îi privesc.

×