x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bârlad. Protest cu mâna pe biblie: 8.000 de suflete s-au rugat pentru interzicerea exploatării gazelor de şist

Bârlad. Protest cu mâna pe biblie: 8.000 de suflete s-au rugat pentru interzicerea exploatării gazelor de şist

de Ştefan Mako    |    26 Apr 2012   •   13:23
Bârlad. Protest cu mâna pe biblie: 8.000 de suflete s-au rugat pentru interzicerea exploatării gazelor de şist

Mii de persoane s-au adunat joi in Centrul Civic din Barlad, pentru cel de-al doilea protest impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

La fel ca la protestul din 22 martie, barladenii au pornit in mars din doua parti ale orasului, intalnindu-se in centru, in fata primariei. Zeci de persoane imbracate in port popular au cantat imnul Romaniei, in timp ce preotii au emotionat publicul cantand in cor 'Hristos a inviat'. De altfel, muzica religioasa a insotit multimea pe toata durata marsurilor, asigurand coloana sonora si in piata centrala a municipiului.

Inainte ca personalitatile prezente la protest - printre care Georgeta Ionescu, geolog si vicepresedinte al Partidului Verde, sau Vlad Codrea, geolog la Universitatea Babes-Bolyai – sa ia cuvantul, protopopul Barladului, Vasile Laiu, a reamintit publicului ca mitingul nu este unul politic. El a pus o biblie pe pupitrul de pe scena, indemnandu-i pe vorbitori sa tina mana pe ea in timpul discursurilor.

Pe scena a vorbit si avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru procesele intentate impotriva unor banci, pentru clauzele abuzive adaugate in contracte pentru credite. El a anuntat ca a inceput procedurile legale impotriva Guvernului, in numele unor organizatii neguvernamentale pe motivul secretizarii acordului de concesiune semnat intre reprezentantii executivului si cei ai Chevron.

La protestul din Barlad au venit si doua grupuri de protestatari din Bucovina, respectiv de la Constanta.

Implicarea activa a bisericii in protestele anti-Chevron nu este o surpriza. Preotul Vasile Laiu a avut un rol important in mobilizarea populatiei si la primul protest, din luna martie. El a explicat enoriasilor pericolele pe care le implica fracturarea hidraulica. Totodata, el face parte din grupul de initiativa care a organizat campaniile de informare a cetatenilor din regiune.

×
Subiecte în articol: protest barlad protest gaze sist