x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Barroso: CE va sprijini politic și financiar proiectele de gaze și electricitate dintre România și Republica Moldova

Barroso: CE va sprijini politic și financiar proiectele de gaze și electricitate dintre România și Republica Moldova

15 Noi 2013   •   13:14
Barroso: CE va sprijini politic și financiar proiectele de gaze și electricitate dintre România și Republica Moldova

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri, la Bruxelles, că a identificat împreună cu premierul român Victor Ponta și premierul R.Moldova Iurie Leancă două priorități pe termen scurt: proiectul gazoductului Iași-Ungheni și proiectul de electricitate Vulcănești-Isaccea.

Gazoductul Iași-Ungheni "este deja pe drum" și reprezintă "prima conectare directă a Republicii Moldova la piața europeană a gazelor și un prim pas într-un proiect mai amplu de a lega eventual Chișinăul de piața europeană a gazului", a afirmat Barroso într-o conferință de presă comună cu Ponta și Leancă.

El a adăugat totuși că acest proiect trebuie să meargă "mână în mână' cu introducerea reformelor pe piață necesare și a măsurilor de reglementare în Republica Moldova.

În legătură cu proiectul de electricitate Vulcănești-Isaccea, președintele Comisiei a spus că acesta va permite Republicii Moldova să crească importurile de electricitate din România pentru a contribui la susținerea consumului din această țară.

"Comisia s-a angajat să sprijine politic și financiar aceste proiecte", a adăugat Barroso.

El a salutat întâlnirea cu premierii Victor Ponta și Iurie Leancă, pe care o consideră "o premieră importantă". "Este prima data când avem o întâlnire între CE, guvernul unui stat stat membru și guvernul unui partener și prieten atât de apropiat", a afirmat Barroso, care le-a mulțumit celor doi premieri pentru această întâlnire.

×