x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Basarabia şi Marea Unire, la Miercurea Ciuc

Basarabia şi Marea Unire, la Miercurea Ciuc

de Carmen Anghel    |    27 Noi 2012   •   17:46
Basarabia şi Marea Unire, la Miercurea Ciuc
Sursa foto: MNIR

“Basarabia şi Marea Unire” este titlul expoziţiei care se va vernisa la 1 decembrie, la orele 12:00, la Miercurea Ciuc, în cadrul Muzeului Oltului şi Mureşului Superior.

Expoziţia doreşte să aducă în atenţia publicului, prin intermediul unor valoroase documente, evenimentele şi personalităţile care au dus la finalizarea acestui act istoric, care a desăvârşit dezideratul locuitorilor dintre graniţele vechii Dacii.

Documentele care vor fi prezentate în cadrul expoziţiei aduc în prim plan unirea Basarabiei cu România, care a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

La vernisaj sunt invitate personalităţi importante ale vieţii culturale din Republica Modova şi România.

Pentru organizarea acestei expoziţii colaborează: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, din Sfântu Gheorghe, Universitatea de Stat Moldova, Arhivele Naţionale din Republica Moldova, Asociaţia Istoricilor din Moldova.

Expoziţia va fi organizată la sediul din Miercurea Ciuc, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, din str. Petöfi Sándor, nr. 23 şi va putea fi vizitată pâna în data de 30 decembrie 2011.

×
Subiecte în articol: marea unire basarabia