x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu a prezentat un document secret al SRI care vizează 'Gala Bute'

Băsescu a prezentat un document secret al SRI care vizează 'Gala Bute'

16 Mai 2018   •   14:47
Băsescu a prezentat un document secret al SRI care vizează 'Gala Bute'

Fostul preşedinte Traian Băsescu a prezentat miercuri un document al Serviciului Român de Informaţii, strict secret, despre care spune că i-a parvenit în toamna anului trecut şi care vizează dosarul "Gala Bute", menţionând că a sesizat CSM, Inspecţia Judiciară, ministrul Justiţiei şi Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI. 

"Eu vă voi prezenta un document al SRI, un document, ce-i drept, intern, care mi-a parvenit toamna trecută într-un mod greu de explicat, dar asta este realitatea. Probabil, ştiindu-se că sunt interesat de dosarul "Gala Bute", cineva a ţinut să mi-l transmită. Acest document se referă la operaţiunea "Bujorul"", a afirmat Băsescu, într-o conferinţă de presă, precizând că documentul i-a parvenit "în plic anonimizat, la partid" şi că bănuieşte că cel care i l-a transmis este un ofiţer SRI din teritoriu, nu de la centru. 

Traian Băsescu a susţinut că acest document arată că a existat un plan de cooperare între DNA şi SRI. 

"Din acest document, marcat strict secret, rezultă că a existat un plan de cooperare între DNA şi SRI. Al doilea lucru care rezultă este că informaţiile din acest document nu s-au aflat la dosarul cauzei, deci nici avocaţii, nici inculpaţii nu au avut cunoştinţă despre document. Eu am transmis documentul în integralitatea lui către preşedinta CSM, către inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, către ministrul Justiţiei şi domnului Manda, la Comisia SRI", a spus Băsescu. 

Potrivit liderului PMP, documentul informează despre infracţiuni în Ministerul Dezvoltării, în dosarul "Gala Bute". 

"Acest document informează că sunt nişte infracţiuni: un domn care dă mită, altul care primeşte şi face trafic de influenţă în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Niciun cuvânt despre ministru. El identifică şi cursul traficului de influenţă, care sunt directorii, persoanele din minister care au beneficiat şi de mită şi au pus pe roate nişte plăţi. Rezultatul de astăzi este că toţi cei nominalizaţi şi mituitorul şi beneficiarii mitei au devenit din oameni care încalcă legea denunţători. (...) Singurul denunţat de cei prezentaţi a comite infracţiuni a fost ministrul şi el a fost consistent condamnat în instanţa de fond. Este vorba de "Gala Bute"", a arătat Băsescu. 

Fostul şef al statului a menţionat că avocaţii au cerut desecretizarea documentelor puse la dispoziţie de SRI, iar solicitarea a fost respinsă, la fel şi solicitarea unei expertize pentru a se constata eventualele pagube. "Din acest motiv am considerat că acest document trebuie făcut public şi trebuie adus la cunoştinţa celor care gestionează justiţia într-un fel sau altul", a adăugat Traian Băsescu. 

El a mai spus că se confirmă faptul că sunt extrase din dosar documente. 

"Se confirmă existenţa unor planuri comune de cooperare şi se confirmă faptul că documentele puse la dispoziţie sunt extrase din dosar, iar avocaţii şi inculpaţii nu au acces la ele să se poată apăra. Pe de altă parte se devoalează un mecanism: oameni de afaceri, funcţionari din ministere sunt implicaţi în ilegalităţi, dar DNA nu este interesat de ei, îl interesează să obţină de la aceşti oameni denunţuri împotriva omului politic şi asta s-a întâmplat în dosarul "Gala Bute"", a declarat Băsescu. 

Liderul PMP a subliniat că art. 2 din Legea accesului la informaţiile clasificate permite dezvăluirea lor atunci când se constată că ele încalcă drepturile fundamentale ale omului. 

De asemenea, el a susţinut că în timpul mandatului de şef al statului nu a ştiut de existenţa acestor practici şi se aşteaptă ca Inspecţia Judiciară, CSM "să desţelenească" problema protocoalelor de colaborare. 

Băsescu a precizat că este vitală desecretizarea protocolului dintre ÎCCJ şi SRI. 

"Doamna preşedintă a ÎCCJ ne-a avertizat de mai bine de o lună că va declanşa procedura de desecretizare a protocolului dintre SRI şi ÎCCJ, lucru care nu s-a întâmplat şi a căzut cumva în uitare. După ce am văzut celelalte protocoale, mi se pare vital ca acest lucru să se întâmple: desecretizarea protocolului de colaborare dintre SRI şi ÎCCJ; este esenţial pentru sănătatea justiţiei în primul rând", a afirmat Traian Băsescu. AGERPRES

×
Subiecte în articol: traian basescu gala bute