x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea pensiilor, promulgată de Băsescu. Pensiile cresc cu 4%, valoarea punctului de pensie a ajuns la 762,1 lei

Legea pensiilor, promulgată de Băsescu. Pensiile cresc cu 4%, valoarea punctului de pensie a ajuns la 762,1 lei

12 Feb 2013   •   15:06
Legea pensiilor, promulgată de Băsescu. Pensiile cresc cu 4%, valoarea punctului de pensie a ajuns la 762,1 lei
Sursa foto: Oana Pavelescu/Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, anunţă Administraţia Prezidenţială. Odată cu această promulgare, pensiile vor fi indexate cu 4%.

Ordonanţa prevede că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Potrivit proiectului de lege, în anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.

"Începând cu anul 2013, indicatorii (...) utilizaţi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor sunt cei definitivi cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică", se arată în ordonanţa de urgenţă.

De asemenea, indicele de corecţie determinat pentru drepturile iniţiale de pensie care se deschid în cursul anului 2013 este 1,06 şi se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.

Pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011, actul normativ prevede că indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vie a prezentei ordonanţe de urgenţă.

"Această creştere de 4% este infimă, este doar o gură de aer pentru pensionari. Guvernul ar trebui să găsească posibilităţile unei creşteri mai mari ", a declarat Viorel Copil, preşedinte Federaţia Pensionarilor, la Antena3.

"Pensionarii vor promi banii în cursul lunii februarie, odată cu venirea pensiilor. În februarie vor primi pensia inclusiv cu diferenţa pe luna ianuarie. Banii sunt prevăzuţi în buget pe anul acesta", a spus, la Antena3, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.



×