x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Basescu, intre primarie si Palatul Victoria

Basescu, intre primarie si Palatul Victoria

23 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Analistii politici sustin ca intentia lui Basescu de a abandona Primaria Capitalei pentru rolul de premier sustinut de Alianta PNL-PD sau chiar de candidat la Presedintie este riscanta.
MONICA IORDACHE, OANA STANCU

In cadrul Aliantei PNL-PD a aparut, aproape ca o certitudine, ideea ca Traian Basescu va fi premierul pe care cele doua partide il vor sustine, daca vor castiga alegerile. In ultimele zile insa scenariul a fost dat peste cap de un alt zvon: acela ca Basescu si Stolojan ar putea face o rocada, astfel incat liderul PD sa candideze la Presedintie, iar Stolojan sa preia rolul de premier. Miscarea ar fi justificata de faptul ca Basescu ar face mai bine fata unei confruntari directe cu presedintele PSD, Adrian Nastase, in cursa pentru Cotroceni. Surse din Alianta spun insa ca liberalii l-ar prefera pe Stolojan premier, pentru i s-ar potrivi mai bine aceasta postura, dar ca liderul liberal are totusi o audienta mai mare decat Basescu pe plan national. Daca acest scenariu pare mai greu de aplicat, cel in care Basescu joaca rolul prim-ministrului este aproape de a deveni o certitudine. Aceleasi surse spun ca Alianta a comandat deja cateva sondaje din care ar urma sa reiasa ca electoratul sau ar accepta ca Basescu sa abandoneze Primaria Capitalei pentru un rol mai important la nivel national.

SEMNATURI. Seful campaniei PNL-PD, Traian Basescu, le-a cerut ieri membrilor Aliantei sa stranga in urmatoarele doua saptamani mai mult de un milion de semnaturi pentru candidatul la Presedintie Theodor Stolojan, desi filialele celor doua partide adusesera ieri-dimineata, inainte de sedinta Colegiului Director al PD reunit cu Delegatia Permanenta a PNL, circa 285.000 de semnaturi. Numarul prevazut de lege este de 200.000, insa Basescu crede ca un milion de cetateni care au semnat pentru Stolojan i-ar crea "o platforma de credibilitate mult mai mare". Masura ar dezminti si speculatiile legate de inlocuirea lui Stolojan din postura de candidat la Cotroceni cu Basescu, asa cum se specula recent in presa centrala. Tot Stolojan a fost ieri si cel care a prezentat programul de guvernare al Aliantei, Basescu recompensandu-se fata de Videanu, seful comisiei care a elaborat programul, indicandu-l cu mana cand a anuntat ca Alianta va avea un premier "istet". Intr-o sedinta anosta, in care majoritatea membrilor celor doua partide nu a putut tine pasul cu ritmul inert in care Stolojan prezenta prioritatile de guvernare, Basescu a anuntat ca obiectivul este castigarea alegerilor cu 51%. "Alianta PNL-PD nu va castiga doar pentru ca este Alianta. Asa a castigat Conventia. Alianta trebuie sa castige pentru ca este mai buna. (...) Nu vom cere votul electoratului doar pentru ca suntem altceva decat PSD. Vom cere votul electoratului pentru ca suntem cei care pot da rapid Romania inapoi romanilor", a aratat el.

FINAL CU LACRIMI

In timp ce prognoza scoruri victorioase in alegeri, Basescu se pregatea de meciul decisiv cu propriul partid pentru inlaturarea de pe liste a vechilor pedisti, carora li se reproseaza fie scoruri mici la locale, fie trecerea prin mai multe partide, fie lipsa de activitate in Parlament.

In Colegiul Director, liderul PD a respins candidaturile actualilor parlamentari Ion Carstoiu, Romeo Hanganu, Vasile Nistor, Ion Mogos, Mircea Toader, a fostului prefect Pantelimon Manta (Gorj), a lui Stelian Dutu si a lui Tanase Barde la Constanta, multi dintre ceilalti parlamentari (Ioan Onisei, Stefan Popescu Bejat, Iuliu Pacurariu, Aurel Pana) retragan-du-se singuri de pe liste pentru a nu avea soarta primilor. Doar zece deputati si un senator se mai gasesc pe listele noi ale democratilor.

Ar putea fi catastrofal pentru alianta

ION CRISTOIU

"Totul e posibil pe malurile Dambovitei, inclusiv ca un politician sa-si calce cuvantul dat de cateva ori. In cazul lui Traian Basescu, lucrurile s-ar complica pentru ca imaginea pe care vrea sa si-o construiasca este cea de om de cuvant. Nu am nici o indoiala ca exista oameni in jurul liderului PD care il sfatuiesc sa faca aceasta miscare, insa succesul ei ar depinde de existenta unui puternic vot negativ. Daca se va vota impotriva, ca in 1996, incalcarea cuvantului dat nu va putea fi contracarata de PSD, daca va fi vot rational si pe baza de programe si de oameni care vor guverna, aceasta miscare va fi catastrofala pentru Alianta, pentru ca Uniunea PSD + PUR ar putea sa convinga electoratul rational ca cei 15.000 de specialisti ai Aliantei se reduc la unul singur: Traian Basescu. Deci totul depinde de ce fel de vot va fi in noiembrie", ne-a declarat analistul politic Ion Cristoiu. (Monica Iordache)

Doar cu Basescu nu se castiga alegerile

EMIL HUREZEANU

"Traian Basescu nu este doar figura de varf de lance a Aliantei, unicul ei personaj mobil, credibil, puternic, fara repaos. In timp ce ceilalti lideri sunt fie cunoscuti, rodati, adica uzati in alte guvernari, fie semianonimi, in timp ce discutiile si negocierile din cadrul Aliantei pe problema programului treneaza, discutiile in contradictoriu privind primul-ministru arata ca intelegerea PNL-PD este departe de a fi perfectata. Traian Basescu este singurul lider nelinistit si omniprezent. El ar putea sa fie premier, ar fi nivelul maxim pe care il poate pretinde si atinge acest politician pur-sange, artagos, inteligent, popular, populist, singurul care, prin persoana sa, poate sa tina in sah PSD - un partid care, din motive de euro-atlantism, nu-si mai poate permite practici demagogic-electorale ca pana acum. Dar doar cu Traian Basescu nu se castiga alegerile. Delimitarea lui de restul plutonului D.A. marcheaza mai putin calitatile lui Basescu si mai mult paloarea si lipsa de dinamica a personajelor si a structurilor Aliantei, intr-un moment in care era in situatia de a se profila in ochii publicului ca o alternativa la guvernare prin ea insasi, nu doar prin reluarea unor personaje arhicunoscute, cum ar fi Traian Basescu. Cat priveste abandonarea Primariei, nu cred ca aceasta decizie va avea vreun impact. Bucurestenii l-au ales pentru ca nu il doreau pe Geoana si pentru ca nu au avut niciodata o afinitate fata de PSD. Cred ca acum ar fi multumiti probabil daca Basescu ar ajunge premier si ar invinge iar PSD", ne-a declarat analistul politic Emil Hurezeanu. (Monica Iordache)

A aparut complexul Geoana

CRISTIAN PARVULESCU

"In privinta candidaturii la Presedintie, aceasta nu se mai poate pune in nici un fel sub semnul intrebarii pentru ca deja este anuntat Stolojan. S-a vazut ca schimbarile de acest gen pe care PSD le-a produs la alegerile locale au fost riscante si au produs efecte adverse. Ideea ca ar putea eventual sa-si induca in eroare adversarul nu este una care sa mai functioneze foarte bine. Problema controversata este cea a competitorului pentru functia de prim-ministru, si aici Basescu are cateva avantaje importante. Cel pe care cred ca il considera consilierii sai ca fiind esential este faptul ca a trecut deja printr-o campanie cu Geoana si ca, psihologic, Geoana resimte profund acest lucru si ca ar avea foarte multe dificultati. Pe de alta parte, tematica de dezbatere de data asta ar fi una nu atat de placuta lui Basescu. Ma gandesc in primul rand la tema pe care o propune, politica internationala. Dar cred ca cea mai dificila chestiune este cea de ordin etic, pentru ca Basescu a anuntat ca isi va duce mandatul de primar la bun sfarsit. Eu cred ca nu e foarte usor sa justifice aceasta candidatura tandem pentru functia de premier cu Stolojan si ca pana la urma Alianta va trebui sa conviga si ca exista alternative la cei doi lideri in ceea ce priveste functiile guvernamentale, inclusiv cea de premier. Aici mi se pare ca e un complex care a aparut, acela al contracandidatului lui Geoana. Daca nu depaseste acest complex, Alianta va avea dificultati foarte mari in campanie". (Carmen Vintila)
×