x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Basescu, somat sa-i inlature pe bosii USG

Basescu, somat sa-i inlature pe bosii USG

16 Ian 2005   •   00:00

Peste 11.000 de sindicalisti valceni ii solicita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa intervina in solutionarea situatiei explozive de pe platforma chimica valceana.

MITING. Sindicalistii valceni au iesit in strada
Patronii USG, controversatii frati Cristescu, sunt acuzati de subminarea economiei nationale. Cu toate eforturile autoritatilor locale, situatia de pe platforma este extrem de grava.

ACUZATII. Peste 11.000 de membri de sindicat din judetul Valcea ii cer presedintelui Romaniei, Traian Basescu sa intervina in rezolvarea situatiei extrem de grave de pe platforma chimica valceana. Sindicalistii il roaga pe seful statului sa faca ceva pentru salvarea economiei valcene.

Solicitarea este facuta de salariatii din Uzinele Sodice Govora, SC Oltchim SA, CET Govora, Miniera Berbesti. In sesizarea sindicalistilor, formulata in cadrul unei sedinte care a avut loc in data de 14 ianuarie, fratii Marius si Emil Cristescu - patronii USG - sunt acuzati ca blocheaza activitatea intregii platforme chimice.

Cristestii refuza de ani de zile sa-si achite datoriile la furnizorii de utilitati, dar si la buget. O alta acuza extrem de grava o reprezinta, conform sindicalistilor, si pierderea pietelor externe, pierderi cifrate la circa 400 milioane de dolari. Dar capul de acuzare este subminarea economiei nationale. (Octavian Herta)

PROTEST
Sindicalistii vor ca presedintele sa dispuna repornirea in regim de urgenta a Uzinelor Sodice Govora, sa rezilieze contractul de vanzare-cumparare dintre APAPS si fratii Cristescu si sa-i determine pe patroni sa incheie contractul colectiv de munca pentru anul in curs. In cazul in care seful statului nu se va implica in solutionarea problemelor de pe platforma chimica din Ramnicu Valcea, sindicalistii ameninta cu ample actiuni de lupta sindicala. Pe de alta parte, primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, intentioneaza sa ceara in instanta falimentul Uzinelor Sodice Govora, in cazul in care fratii Cristescu nu-si platesc datoria de 16 miliarde catre bugetul local. Pana acum, tot in urma unor amenintari de acest gen, Cristestii au achitat doar 2 miliarde la bugetul local, in conditiile in care primarul le-a promis ca-i scuteste de penalizari de 8 miliarde de lei.
×
Subiecte în articol: observator