x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bihor: Episcopii catolici îl invită pe Papa Francisc în România

Bihor: Episcopii catolici îl invită pe Papa Francisc în România

29 Sep 2016   •   20:40
Bihor: Episcopii catolici îl invită pe Papa Francisc în România

Episcopii catolici din România, reuniţi la Oradea în perioada 26-28 septembrie, îl invită pe Papa Francisc să viziteze ţara noastră, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Conferinţa Episcopilor din România (CER). 

'Exprimând dorinţa legitimă a creştinilor catolici din România, şi nu numai a lor, episcopii catolici din ţara noastră au decis să îl invite pe Sfântul Părinte Papa Francisc să viziteze România. Venirea Papei în ţara noastră va putea fi, fără îndoială, o mărturie a grijii părinteşti a Urmaşului Sfântului Petru pentru binele poporului nostru, care poartă Roma în nume şi latinitatea în spirit', se precizează în comunicat. 

Cei 18 episcopi catolici de ambele rituri din România, romano-catolici şi greco-catolici, s-au reunit la Oradea, în perioada 26-28 septembrie, în sesiunea plenară de toamnă a Conferinţei Episcopilor catolici din România (CER). 

Invitaţia adresată Papei Francisc de a vizita România, analiza diferitelor aspecte ale vieţii bisericeşti şi indicarea unor iniţiative comune ale Bisericii locale - inclusiv în contextul încheierii Anului Sfânt al Milostivirii - sunt câteva dintre subiectele care s-au aflat în centrul discuţiilor episcopilor catolici. 

Lucrările au fost găzduite de Episcopia Romano-Catolică de Oradea. La deschidere a participat şi nunţiul apostolic în România, Miguel Maury Buendia, care a transmis mulţumirile pentru colecta făcută, la iniţiativa Papei Francisc, pentru Ucraina. 

În plenul lucrărilor, episcopii au discutat şi despre Olimpiada naţională de religie catolică, ce va fi organizată la Timişoara, în 2017, subliniind, de asemenea, şi necesitatea unei coordonări naţionale a educaţiei catolice. 

Episcopii catolici au dat, totodată, o declaraţie cu privire la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, în care îi îndeamnă pe credincioşii catolici şi pe toţi oamenii de bună credinţă să participe la vot deoarece 'cetăţenii catolici au datoria morală de a-şi exercita cu responsabilitate drepturile cetăţeneşti şi de a participa la viaţa politică'. 

Punând în practică faptele de milostenie, episcopii au vizitat centrul diecezan Caritas şi Căminul de bătrâni 'Sfânta Elisabeta', dar şi Cetatea Oradiei, unde s-au rugat pe pragul primei catedrale catolice ridicate de Sfântul Ladislau, în urmă cu aproape o mie de ani, vestigii recent descoperite de arheologi în acest areal şi au celebrat Sfânta Liturghie în biserica din cetate. În ultima zi au celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în rit greco-catolic în biserica seminarului din Oradea. 

S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Conferinţei Episcopilor catolici din România să se desfăşoare la Cluj-Napoca, la sediul Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, în perioada 3-5 mai 2017.

AGERPRES

×