x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Binecuvăntarea UE pentru centrala nucleară Belene

Binecuvăntarea UE pentru centrala nucleară Belene

de Andrei Badin    |    05 Noi 2007   •   00:00
Binecuvăntarea UE pentru centrala nucleară Belene
Sursa foto: VALENTINA PETROVA/

Jurnalul Naţional dezvăluia in august că la 100 de kilometri de Bucureşti ar urma să fie construită o centrală nucleară exclusiv pe piese ruseşti scoase din uz. Intre timp, subiectul a ajuns şi in presa internaţională, care anunţă, citănd presa bulgară, că zilele viitoare Uniunea Europeană va da aviz favorabil proiectului Belene, care poate deveni o adevărată bombă nucleară, un al doilea Cernobil.

Jurnalul Naţional dezvăluia in august că la 100 de kilometri de Bucureşti ar urma să fie construită o centrală nucleară exclusiv pe piese ruseşti scoase din uz. Intre timp, subiectul a ajuns şi in presa internaţională, care anunţă, citănd presa bulgară, că zilele viitoare Uniunea Europeană va da aviz favorabil proiectului Belene, care poate deveni o adevărată bombă nucleară, un al doilea Cernobil.

The Guardian spune că, in caz de accident, centrala ar putea elibera radioactivitatea a 100 de bombe tip Hiroshima. O afacere in spatele căreia stă Gazpromul. Proiectul datează din anii ’80, cănd guvernul comunist al lui Todor Jidkov a luat hotărărea să construiască centrala. De atunci au apărut şi criticile, care atrăgeau atenţia că ridicarea unei centrale intr-o zonă cu mare grad seismic este o bombă cu ceas. The Guardian atrage atenţia că, in urma cutremurului din 1977, zona a fost grav afectată, 120 de persoane murind la doar 14 km de unde ar urma să fie amplasată centrala. Totuşi, in 1985 a inceput construirea celor două reactoare ale centralei de la Belene. In 1990 s-a renunţat insă la planuri.

PUTERE CĂT 100 DE BOMBE HIROSHIMA. The Guardian spune că s-a hotărăt acest lucru după ce Academia Bulgară de Ştiinţe a dat publicităţii in 1990 un studiu de 421 de pagini, care avertiza in privinţa riscurilor pe care le comportă construirea unei centrale nucleare intr-o zonă activă seismic, Zimnicea fiind numai la 13 km de Belene. "Acum, la 17 ani după acele evenimente, temerile noastre au reapărut. Actualul guvern de la Sofia doreşte să finalizeze acest proiect ştiinţific nebunesc inceput de comunişti, oferindu-i companiei ruseşti Atomstroiexport un contract pentru construirea a două reactoare de un tip care nu s-a mai construit pănă acum in lume. Pentru preţul de

7 miliarde de euro, Bulgaria are privilegiul de a deveni un cămp de testare a industriei nucleare ruseşti", scrie The Guardian. Cotidianul britanic mai notează că centrala ar putea elibera o radioactivitate căt 100 de bombe de la Hiroshima in caz de accident. La doar 100 de kilometri de Bucureşti.

TEHNICĂ ŞI OBICEIURI SOVIETICE. Jurnalul Naţional dezvăluia in august şi alte multe puncte negre ale proiectului Belene. Daniel Meijers, director al Organizaţiei ecologiste "Friends of the Earth Europe" declara: "La construcţia centralei nucleare de la Belene se vor folosi componente care au fost construite pentru proiectul anterior. Este un model rusesc, care s-a folosit pănă acum numai in India şi China. Nu este foarte clar cum va funcţiona şi nici dacă este sigur pentru populaţie, fiindcă reprezintă o combinaţie de tehnologie rusească, avănd căteva componente vestice. Nu este centrala cea mai sigură din căte s-au făcut pănă acum". Meijers vorbea şi de neregularităţi la licitaţie: "A fost şi o companie canadiană care a vrut să construiască la Belene, dar au renunţat din cauza fraudei săvărşite la licitaţia publică. Bulgarii i-au vrut pe ruşi, şi nu pe canadieni. Este o intreagă afacere ilegală in Bulgaria cu achiziţiile publice". Iniţial, proiectul spera să fie susţinut de bănci din Germania şi din Italia. Acestea au renunţat, spune Guardian, după ce zeci de mii de cetăţeni germani au scris băncilor lor, şi organizaţiile ecologiste au protestat in Italia. Instituţii bancare din Elveţia şi Statele Unite au refuzat să se implice.

PE BANII UE. Acum, dacă UE binecuvăntează proiectul, vor veni şi bani de la UE. "Dacă comisia dă o evaluare pozitivă proiectului, imprumuturile - din banii contribuabililor din UE - de la agenţiile de imprumut ale UE, Euratom şi Banca Europeană de Investiţii, sunt asigurate", afirmă The Guardian. Ar fi pentru prima dată, dacă UE avizează proiectul, aşa cum se spune, cănd Bruxellesul aprobă construirea de noi reactoare ruseşti pe teritoriul UE. "Impactul acestei decizii trece cu mult dincolo de Bulgaria, deoarece aceasta presupune mai mult sau mai puţin să fie dată undă verde industriei nucleare ruseşti pentru a merge mai departe cu planurile pentru reactoare similare in Serbia, Slovenia, Slovacia şi Ungaria. Toate acestea vor face din Europa un loc mult mai puţin sigur", subliniază The Guardian. Ziarul britanic afirmă că "dacă UE vrea să garanteze sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi, ea nu trebuie să se declare de acord cu un proiect pe care oamenii de ştiinţă sovietici, guvernele bulgare şi numeroase bănci comerciale l-au considerat nefezabil". Mai mult, se atrage atenţia că "in timp ce Cernobilul a fost posibil in afara UE, Belene se va folosi de banii contribuabililor europeni pentru un proiect care va expune riscului un mare număr de bulgari şi de locuitori ai ţărilor din jur".


Implicarea Gazprom

Gazprombank deţine 51% din acţiunile Atomstroiexport, firma rusească care face proiectul şi care va utiliza ca subcontractor compania franceză Framatome. Proiectul noii centrale nucleare prevede construcţia a două reactoare VVER de concepţie rusească de căte 1.000 de megawaţi, identice cu cele de la Unităţile 5 şi 6 de la centrala nucleară bulgară de la Kozlodui. Belene este un model rusesc, care s-a folosit pănă acum numai in India şi in China.

×