x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BNR: Expunerea verde bancară a ajuns la 5,1 miliarde de lei, la finele lunii iunie din 2021

BNR: Expunerea verde bancară a ajuns la 5,1 miliarde de lei, la finele lunii iunie din 2021

09 Ian 2022   •   19:30
BNR: Expunerea verde bancară a ajuns la 5,1 miliarde de lei, la finele lunii iunie din 2021

Expunerea verde bancară s-a majorat începând cu luna iunie 2015, până la 5,1 miliarde de lei, la finalul lunii iunie 2021, însumând 4% din totalul expunerilor faţă de sectorul nefinanciar, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

"Expansiunea puternică (320% faţă de începutul perioadei) a expunerilor verzi arată un apetit în creştere al băncilor pentru creditarea verde şi pentru sprijinirea tranziţiei spre o economie cu emisii scăzute de carbon", se menţionează în documentul "Tabloul de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România", publicat de BNR.

Expunerea verde a fost determinată conform metodologiei utilizate în Raportul Grupului de lucru CNSM privind sprijinirea finanţării verzi, fiind identificate creditele acordate pentru activităţi cu efect de diminuare a impactului asupra mediului sau de adaptare la schimbările climatice, explică BNR.

Pe parcursul întregii perioade analizate, rata medie a dobânzii la creditele verzi a fost mai scăzută faţă de rata medie a dobânzii la creditele din întregul sector al companiilor nefinanciare, aspect ce poate indica faptul că băncile percep companiile şi activităţile verzi ca fiind mai puţin riscante faţă de media pieţei.

La finalul lunii iunie 2021, rata medie a dobânzii pentru creditele verzi era de 4,22%, în timp ce rata medie a dobânzii pentru creditele acordate companiilor nefinanciare se situa cu 2,25 puncte procentuale mai sus, respectiv la 6,47%.

×