x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boala şi moartea lui Mihai Eminescu. TEORIE SUPRINZĂTOARE despre moartea marelui poet

Boala şi moartea lui Mihai Eminescu. TEORIE SUPRINZĂTOARE despre moartea marelui poet

15 Ian 2013   •   11:18
Boala şi moartea lui Mihai Eminescu. TEORIE SUPRINZĂTOARE despre moartea marelui poet
Scriitorul Nicolae Georgescu și-a lansat, zilele trecute, la Buzău, cea de-a doua ediție a volumului „Boala și moartea lui Eminescu”, în care expune propria teorie despre sfârșitul poetului național.

După ani întregi de cercetare și verificare a arhivelor despre Mihai Eminescu, Georgescu a ajuns la concluzia că marele poet a sfârșit în urma unui asasinat, din cauza activității sale jurnalistice. "Pe mine nu m-a interesat că Eminescu era scund, că avea mâinile murdare de cerneală... Astea sunt aspecte care au pasionat biografii lui. Eu am încercat să îl judec dupa standardele vremii lui, cand erai evaluat în funcție de ceea ce lăsai în urma ta", și-a argumentat Nicolae Georgescu munca de cercetare.

Scriitorul a încercat să deslușească misterul morții poetului prin prisma contextului politic de la acea vreme, când România venea după Războiul de Independență și dorea să fie ridicată la rangul de Regat. Scriitorul leagă soarta lui Eminescu de implicarea acestuia în susținerea Ardealului. "Eminescu este una din vocile celor care apăra Ardealul, o voce chiar foarte importanta prin prisma articolelor sale incomode din paginile ziarului Timpul", spunea Nicolae Georgescu.

Potrivit realitatea.net, ceea ce susține autorul este că, în timp ce era spitalizat la clinica doctorului Suțu, Eminescu a fost lovit intenționat de un alt pacient, lovitura provocându-i moartea, și nu sifilisul, asa cum se spune oficial. În argumentarea sa, se sprijină pe declarația frizerului Dumitru Comanescu, martor ocular al episodului. "La 1900 s-a știut că Eminescu a fost omorât de un bolnav în spital. La fel au spus și Iorga, Mircea Eliade, Rosa del Conte, Virgil Ierunca, iar din 1932, George Calinescu ignoră celelalte biografii. Se știa despre marturia acestui Comanescu, frizerul, care a fost publicată în ziarul Universul pe data 28 iunie 1926, dar Călinescu nu îl citează", mai spunea Nicolae Georgescu.


×