x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Botiş: Nicio mămică nu va fi concediată pe timpul concediului de creştere a copilului

Botiş: Nicio mămică nu va fi concediată pe timpul concediului de creştere a copilului

14 Ian 2011   •   15:12
Botiş: Nicio mămică nu va fi concediată pe timpul concediului de creştere a copilului
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul National
146565-.jpgMinistrul Muncii, Ioan Botiş, a dat asigurări astăzi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că nicio mamă nu îşi va pierde locul de muncă pe durata concediului de creştere a copilului, indiferent dacă decide să stea un an sau doi acasă.

"Nu este concediată nicio mămică în timpul celor doi ani, sub nicio formă. Eu am spus că există posibilitatea după doi ani, după ce te reîntorci la locul de muncă, există această posibilitate să se închidă fabrica, de exemplu, şi atunci normal că eşti concediat. Sau există posibilitatea ca, după ce stai două sau trei luni, după cei doi ani, să îţi spună că nu mai corespunzi profesional", a explicat Ioan Botiş, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a reamintit că, în baza ordonanţei 111, mamele care "au curajul" să revină la muncă după un an de la naştere au garantat locul de muncă încă şase luni.

"În ordonanţa 111 am spus foarte clar: mămicile care doresc să se întoarcă la locul de muncă mai repede primesc un stimulent de 500 lei, dar, în acelaşi timp, pentru acest curaj de a se întoarce la locul de muncă garantăm încă şase luni acel loc de muncă, după un an de zile. Deci un an de zile nimeni, niciun angajator nu te poate concedia, atâta vreme cât eşti în concediu de creştere a copilului, dar după aceea, după primul an, sau în cazul familiilor care au copil cu dizabilitate după trei ani, încă şase luni noi garantăm acel loc de muncă", a susţinut Botiş.

Întrebat în ce mod poate garanta ministerul acel loc de muncă, în cazul în care angajatorul decide să intre în faliment, Botiş a spus că această garanţie este valabilă doar atâta timp cât firma sau instituţia respective sunt 'viabile'.

"Dacă dă faliment, se încheie contractul. Sunt situaţii de excepţie şi, într-o economie de piaţă, există şi aceste situaţii. Garantăm acel loc de muncă atâta vreme cât acea instituţie sau firmă este viabilă şi funcţionează", a precizat Botiş.

Ministrul Muncii s-a aflat vineri în judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care a vizitat o fabrică specializată în producţia de cabluri auto şi a avut o întâlnire cu membrii Comisiei judeţene de dialog social şi ai Comitetului pentru persoane vârstnice.

Mamele care "au curajul" să revină la muncă după un an de la naşterea copilului au garantat locul de muncă încă şase luni.

×