x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bruxelles lansează o consultare privind "ştirile false şi dezinformarea online"

Bruxelles lansează o consultare privind "ştirile false şi dezinformarea online"

13 Noi 2017   •   18:41
Bruxelles lansează o consultare privind "ştirile false şi dezinformarea online"

Comisia Europeană a lansat luni o vastă consultare publică privind ''ştirile false şi dezinformarea online'', adresându-se societăţii civile, media şi protagoniştilor din domeniul informatic, pentru a pregăti măsurile anunţate pentru primăvara lui 2018, relatează AFP. 

Executivul european a înfiinţat de asemenea ''un grup de experţi de înalt nivel'' care va trebui să formuleze pistele pentru ''a lupta împotriva difuzării de ştiri false'', potrivit unui comunicat al Comisiei. 

Problema informaţiilor ce vizează să înşele publicul, precum şi rolul reţelelor sociale în difuzarea lor fac obiectul unor dezbateri aprinse, în special în cadrul unor anchete ale autorităţilor americane referitoare la o posibilă ingerinţă rusă în campania prezidenţială din 2016, care a dus victoria lui Donald Trump. 

''Trebuie să le dăm concetăţenilor noştri mijloacele de a identifica ştirile false, de a putea crede în ceea ce ei citesc online şi de a gestiona informaţiile pe care le primesc'', a pledat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. 

Potrivit Comisiei, difuzarea unor astfel de materiale reprezintă ''o problemă din ce în ce mai acută pentru funcţionarea democraţiilor noastre, deoarece ea deformează percepţia noastră despre realitate''. 

Consultarea publică lansată luni, deschisă până la jumătatea lunii februarie pe site-ul Comisiei Europene, se adresează ''cetăţenilor, platformelor de social media, organismelor de presă, cercetătorilor şi autorităţilor publice''. 

Opiniile strânse, precum şi lucrările grupurilor de experţi vor trebui să ajute executivul european să identifice ''mijloace eficiente de a găsi informaţii sigure şi verificate, şi de a se adapta la provocările puse de era informatică''.

Comisia va ţine cont de ele pentru a elabora ''o strategie a UE'' împotriva fenomenului ''ştirilor false'', care va fi prezentată în primăvara lui 2018.

AGERPRES

×