x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie Greenpeace - Salvaţi ursul polar de încălzirea globală

Campanie Greenpeace - Salvaţi ursul polar de încălzirea globală

30 Aug 2008   •   00:00
Campanie Greenpeace - Salvaţi ursul polar de încălzirea globală

Ursul polar, un animal dependent de gheaţa marină, este în pericol de dispariţie. Cercetările ştiinţifice desfăşurate în ultimii ani arată că încălzirea globală afectează dramatic habitatul acestuia, gheaţa topindu-se cu 8 pînă la 10 procente pe deceniu. Cu toate acestea, există şi veşti bune.

Potrivit unei propuneri, ursul polar va fi protejat suplimentar de legislaţia americană, o dată cu introducerea lui pe lista animalelor pe cale de dispariţie de către Serviciul pentru Animale Sălbatice şi Peşti din SUA. Acţiunea este susţinută şi de Greenpeace şi Consiliul pentru Apărarea Resurselor Naturale. Totul este încă în stadiul de propunere, dar se aşteaptă materializarea în maximum un an. Există inclusiv o cerinţă prin care agenţiile federale americane se asigură că acţiunile susţinute, finantaţe şi autorizate de guvernul Statelor Unite nu vor pune în pericol existenţa urşilor şi nici habitatul acestora. Directorul departamentului de cercetare din cadrul Greenpeace, Kert Davies, afirmă că SUA nu sînt un exemplu în rezolvarea problemei încălzirii globale. Deşi reprezintă 5% din populaţia planetei, acestea generează mai mult de 20% din emisiile care cauzează încălzirea globală. Specialiştii au prevăzut cîteva scenarii climatice în care se arată că zona arctică ar putea să nu mai fie acoperită de gheaţă vara pînă în anul 2040. Cercetătorii au mai observat că în unele zone polare gheaţa marină rezistă doar trei săptămîni şi ritmul de topire al gheţarilor, este din ce în ce mai alarmant – mai mult de un milion de mile pătrate în ultimul an.

ACŢIUNI IMEDIATE. O altă cauză a creşterii temperaturii globale o constituie şi emisia dioxidului de carbon. Biroul de Meteorologie din Marea Britanie a declarat deja că anul 2009 va fi unul dintre cei mai calzi ani din istorie. Acest lucru se datorează fenomenului El Nino, cît şi emisiilor de dioxid de carbon. Fenomenul El Nino există de 15.000 de ani şi cercetătorii se întreabă dacă nu cumva schimbarea climei duce la o creştere a acestuia în intensitate şi durată. Greenpeace crede că pentru supravieţuirea ursului polar şi scăderea temperaturii globale e deja nevoie urgentă de acţiuni în anul 2009, realizate de oameni cu iniţiativă şi putere de decizie politică, nu numai de hotărîri şi planuri. Iar atunci cînd un politician nu este convins că planeta are cu adevărat o problemă să ne punem în pielea unui urs şi să votăm ca el.

×
Subiecte în articol: verde!