x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cărăuşul cancerului în puşcăriile româneşti. O substanţă cancerigenă a lovit în brânza de la penitenciarul Pelendava

Cărăuşul cancerului în puşcăriile româneşti. O substanţă cancerigenă a lovit în brânza de la penitenciarul Pelendava

de Petru Zoltan    |    24 Feb 2015   •   17:21
Cărăuşul cancerului în puşcăriile româneşti. O substanţă cancerigenă a lovit în brânza de la penitenciarul Pelendava

Penitenciarul Pelendava din Craiova se află din nou în centrul unui scandal de proporţii după ce s-a descoperit o cantitate impresionantă de brânză infestată cu aflatoxină, care urma să fie consumată de deţinuţi. Jurnalul Naţional a dezvăluit în exclusivitate problemele cu care se confruntă penitenciarul Pelendava, condus de comisarul şef Nicolae Tătulescu, dar şi faptul că s-a încearcat muşamalizarea scandalurilor legate de bolnavii de tuberculoză care în loc să fie transferaţi imediat la spital au fost băgaţi înapoi în celule, alături de ceilalţi deţinuţi.

Brânză pentru Jilava
   
În 19 noiembrie 2014, Direcţia Sanitar Veterinară Dolj a dispus sechestru asupra a şase loturi de brânză produsă în Penitenciarul Pelendava, reprezentând 1514 kg, pentru care exista suspiciunea că ar fi infestată cu aflatoxină. Potrivit specialiştilor aceasta este o substanţă cancerigenă care atacă în primul rând ficatul. Imediat s-au recoltat probe de lapte pentru toate loturile de brânză produsă în perioada 19-26 noiembrie 2014. Numai că, lotul de brânză infestat a fost produs cu o zi mai devreme, adică pe 18 noiembrie. Mai mult, alte două penitenciare au fost alimentate cu brânză de la Pelandeva, inclusiv penitenciarul Jilava, susţin gardienii care nu au vrut să-şi facă publică identitatea de teamă de a nu fi sdancţionaţi de şefi pentru că au avut curajul să facă publice problemele din penitenciar. “Lotul de brânză (268 kg) din data de 18.11.2014, cu rezultat pozitiv, a fost confiscat şi distrus prin incinerare de către SC Herman Craiova”, a transmis biroul de presă al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) pentru Jurnalul Naţional.   
   
Totodată, ANP a precizat că pentru a asigura standardele de siguranţă alimentară, Penitenciarul Pelendava trimite periodic probe alimentare în vederea efectuării de analize de laborator la Direcţia Sanitar- Veterinară Dolj. Numai că, în acest caz se pare că analizele la laptele din care s-a produs brânza infestată nu au fost făcute în timp util.
   
Din noiembrie 2014 se tot caută vinovaţi pentru acest caz. Administaţia Naţională a Penitenciarelor a demarat în acest caz procedura de administrare administrativă, care în acest moment se află în curs de desfăşurare.

Ce este aflatoxina?

Aflatoxina este o substanţă cancerigenă care atacă în primul rând ficatul. Studiile de specialitate au arătat că această substanţă este produsă de nişte ciuperci microscopice, care se dezvoltă în mediile insalubre. Fenomenul infectării alimentelor cu aflatoxine în ţările din sud-estul Europei este cunoscut de specialistii occidentali de peste 15 ani ei denumindu-l “sindromul balcanic”. Organismul uman este incapabul să elimine această substanţă nocivă.

×