x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Careul de aşi al Elenei Udrea, reunit de DNA

Careul de aşi al Elenei Udrea, reunit de DNA

de Petru Zoltan    |    27 Oct 2014   •   19:53
Careul de aşi al Elenei Udrea, reunit de DNA
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/JURNALUL NATIONAL

Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan “Pinalti”, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi controversatul afacerist Nicolae Dumitru “Niro” au fost aduşi de poliţişti la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiaţi în dosarul de corupţie “Microsoft”. Cei patru au fost săltaţi de poliţişti în baza unor mandate de aducere emise de procurorii anticorupţie.

Odată ajuns în faţa sediului DNA, primarul Gheorghe Ştefan, a spus parcă urlând că a fost adus degeaba în faţa procurorilor. În schimb, ceilalţi trei nu au vrut să comenteze motivul pentru care au fost săltaţi de poliţişti. Avocatul Cătălin Dâncu a spus că clientul său, primarul Gheorghe Ştefan, este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, dar după terminarea audierilor se poate pune în discuţie şI situaţia unor reţineri în acest caz. “Se discută de transferuri de patru milioane de euro în sarcina lui Gheorghe Ştefan. Procurorul mi-a confirmat că după terminarea tuturor audierilor se poate pune în discuţie şi reţinerea”, a spus Cătălin Dancu, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.


Oamenii aflaţi în anturajul Elenei Udrea fac potecă la Direcţia Naţională pentru a da cu subsemnatul în dosarul de corupţie “Microsoft”. Ieri dimineaţă, poliţiştii înarmaţi cu mandate de aducere i-au săltat pe rând pe: fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan “Pinalti”, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi controversatul afacerist Nicolae Dumitru “Niro”.

Dorin Cocoş. Martorii denunţători din dosarul “Microsoft” susţin că afaceristul Dorin Cocoş a primit un comision de opt-nouă milioane de euro cash, banii fiind primiţi în Elveţia, de la Dinu Pescariu. Pe atunci, Dorin Cocoş era soţul ministrului Elena Udrea.
Banii au fost primiţi pentru a interveni pe lângă demnitarii din Guvernul condus de Emil Boc pentru ca firma D.Con.Net să câştige licitaţiile pentru închirierea licenţelor Microsoft. “Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd. Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu”, susţine unul dintre martori.

Gheorghe Ştefan. A fost unul dintre primarii favoriţi ai ministrului Elena Udrea. După ce a reuşit să-şi impună vreo zece oameni pe funcţii cheie în guvernul Boc, şi-a văzut în continuare liniştit de afaceri. Săptămânal venea la Bucureşti, se caza la un hotel din nordul Bucureştiului, după care oamenii puşi de el pe funcţii îl vizitau în cameră. Pe rând! Numele său apare într-o declaraţie dată de martori în dosarul Microsoft. “La unele dintre întâlniri a participat şi Gheorghe Ştefan, despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu”, spune martorul. În schimb, avocatul său, Cătălin Dâncu a spus că clientul său, primarul Gheorghe Ştefan, este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, dar după terminarea audierilor se poate pune în discuţie şI situaţia unor reţineri în acest caz. “Se discută de transferuri de patru milioane de euro în sarcina lui Gheorghe Ştefan. Procurorul mi-a confirmat că după terminarea tuturor audierilor se poate pune în discuţie şi reţinerea”, a spus Dâncu.

Valerian Vreme. Fost ministru al Comunicaţiilor este acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu în perioada septembrie 2010 – februarie 2012. În momentul declanşării anchetei în dosarul Microsoft acesta se bucura de imunitatea conferită de funcţia de deputat. Colegii săi din Camera Deputaţilor l-au lăsat fară imunitate la solicitarea DNA.

Nicolae Dumitru. Un alt apropiat al Elenei Udrea este Nicolae Dumitru cel care conduce grupul de firme “NIRO”. Potrivit martorilor din dosarul Microsoft, Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu, a apelat la Dinu Pescariu, iar prin intermediul acestuia la Nicolae Dumitru, zis Niro. “Florică Claudiu discuta la data respectivă despre un contract de ordinul zecilor de milioane de dolari şi lăsa de înţeles că e nevoie de susţinere financiară”. Claudiu Florică este un apropiat al afaceristului Dorin Cocoş.

×