x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câştigurile lui Nicolae Ceauşescu în 1989. Ce salariu avea preşedintele României VIDEO

Câştigurile lui Nicolae Ceauşescu în 1989. Ce salariu avea preşedintele României VIDEO

03 Iun 2013   •   12:05
Câştigurile lui Nicolae Ceauşescu în 1989. Ce salariu avea preşedintele  României VIDEO

Salariul lui Nicolae Ceaușescu reprezintă una dintre necunoscutele istoriei recente. Din cauza crizei prelungite, restricțiilor și a economiilor făcute inuman, leul nu prea mai însemna mare lucru pentru români. Dar chiar și în aceste condiții, Secretarul General al Partidului și președintele României trebuia plătit, susţine România TV.

Citeşte şi Secretele Ceauşeştilor: Cum îl şantaja Elena Ceauşescu pe dictator

"Am hotărât în această dimineață ca începând de la 1 ianuarie să majorăm, în cursul anului viitor, să majorăm retribuția minimă de la 2000 la 2200 lei. De această majorare vor beneficia aproape o mie... un milion și jumătate de oameni ai muncii. Tot de la 1 ianuarie vom majora alocațiile pentru copii între 30 și 50 de lei", anunţa Nicolae Ceauşescu de la balconul CC, în decembrie 1989.

Citeşte şi Ceauşescu, vânzător de oameni: Cum se negocia cumpărarea etnicilor germani din România de către RFG

Din ultimele cuvinte rostite public de Nicolae Ceaușescu reiese că dictatorul nu cunoștea viața românilor. Practic, el se adresa unei mulțimi pentru care banii își cam încetaseră din funcțiuni. Nimic nu se mai găsea la un preț normal. Mâncarea, dar și bunurile de folosință îndelungată erau procurate la un preț care, de cele mai multe ori, era fixat de vânzător în funcție de cât de dificil se putea procura respectivul produs. Oficial, un autoturism era 70.000 de lei, dar el putea fi cumpărat doar între 84.000 și 120.000. Kilogramul de carne la galantar, teoretic ar fi putut fi achiziționat cu 50-70 de lei, dar nimeni nu-l găsea. Așa se ajungea la mult peste 100. O butelie costa 200 de lei, dar nu se găseau decât cu 3.000.

Află pe RTV.NET care era salariu lui Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989.

×