x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât de sănătoasă mai este mierea

Cât de sănătoasă mai este mierea

25 Apr 2015   •   10:36
Cât de sănătoasă mai este mierea

Oamenii de știință au făcut o descoperire surprinzătoare asupra legăturii dintre albine și pesticide. Cercetătorii au constatat că aceste insecte sunt atrase de anumiți compuși chimici din pesticide. După mai multe experimente făute, atât pe albine cât și pe bondari, oamenii de știință au cosntatat că aceste insecte sunt atrase de compuși similari cu nicotina, prezenți în pesticide, devenind dependente ca și fumătorii.

Cercetatorii au amestecat într-o soluție de apa cu zahar, pesticide iar insectele, in loc sa se bucure de gust, au fost atrase de nicotinoidele din amestec, cautând aceeași plăcere pe care o are și un fumator când își aprinde o țigară.. Si tot ca un fumator, albinele se întorceau să își ia din nou doza de nicotină din același loc. O altă constatare făcută în timpul experimentului a fost că albinele mâncau mult mai puțin.

Cel mai ingrijorator aspect al faptului ca albinele prefera mancarea contaminata cu pesticidele care contin neonicotinoide, este ca mierea produsă de ele poate conține și ea acești compuși chimici. Astfel, mierea, unul dintre cele mai sanatoase alimente, poate sa devina o bomba plina de chimicale otrăvitoare. Un alt motiv de îngrijorare este ca nectarul contaminat cu aceste pesticide poate avea un impact negativ asupra sănătații întregului stup.

×