x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât de "sigure" sunt şcolile din România. Doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor

Cât de "sigure" sunt şcolile din România. Doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor

07 Noi 2015   •   14:58
Cât de "sigure" sunt şcolile din România. Doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat sâmbătă că, din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor.

"Pe baza principiului pe care l-am anunţat deja, al transparenţei, pentru că nerecunoaşterea problemelor nu înseamnă rezolvarea lor, vă răspund şi în calitatea pe care o am încă de deţinător al portofoliului de la educaţie: din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie (...), cu privire la protecţie contra incendiilor (...) 1.295 de şcoli mai exact", a spus Cîmpeanu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la întrebarea câte şcoli şi grădiniţe din Bucureşti şi din ţară au avize de la ISU.

Cîmpeanu a explicat că procedura de autorizare pentru pază şi securitate contra incendiilor "nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină".

"S-a ajuns în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10, 12 - 15.000 de euro şi durată de realizare de 6,7,8,12 luni în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat şi o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cîmpeanu, întrebat cum explică acest lucru.

În acelaşi cadru, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că sunt în desfăşurare şi controalele în cluburi şi a atras atenţia că acestea trebuie să îşi numere clar clienţii.

"Dacă prindem un club sau o discotecă care depăşeste cifrele prevăzute prin autorizaţie, o închidem pe 60 de zile şi o să amendăm între 30 şi 100.000 de lei, aşa cum prevede legea. (...) Vor fi controale şi astăzi, şi mâine, şi poimâine, continuu", a explicat Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, întrebat câte spitale sunt fără autorizaţie de la pompieri, a răspuns că sunt în evaluare şi săptămâna viitoare va fi făcut public acest bilanţ.

×
Subiecte în articol: incendiu şcoli scoala elevi accident