x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câteva sute de protestatari împotriva certificatului verde au ajuns în faţa Guvernului

Câteva sute de protestatari împotriva certificatului verde au ajuns în faţa Guvernului

21 Dec 2021   •   15:58
Câteva sute de protestatari împotriva certificatului verde au ajuns în faţa Guvernului
Sursa foto: Lucian ALecu

UPDATE Câteva sute de persoane care protestează împotriva introducerii certificatului verde la locul de muncă au ajuns, marţi, în faţa Palatului Victoria.

Protestatarii au plecat în marş de la Palatul Parlamentului, pe bulevardele Ion C. Brătianu, Nicolae Bălcescu şi Magheru, până în Piaţa Victoriei, poliţiştii de la Rutieră restricţionând traficul, succesiv, pe aceste artere şi pe străzile învecinate.

 

UPDATE2  Incidentele au loc marți la mai multe intrări ale clădirii Parlamentului.

Informații neconfirmate oficial arată că unii protestatari au reușit să streacă de cordoanele de jandarmi.

Oamenii nu poartă măști de protecție și nu respectă regula privind distanțarea socială.

Ei au steaguri și scandează împotriva certificatului verde și a restricțiilor COVID.

Cel puțin o mașină din curtea Parlamentului a fost vandalizată și mai multe persoane s-au urcat pe gardurile Parlamentului. Unii protestatari se plâng că în curte s-a stropit cu spray lacrimogen. Jandarmii însă spun că nu au fost folosite mijloacele din dotare.

„În legătură cu pătrunderea unor persoane în curtea Palatului Parlamentului, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: la acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine”, au anunțat reprezentanții Jandarmeriei.

Tensiuni sunt și între protestatari. Co-președintelui AUR Claudiu Târziu i-a fost smulsă din mână portavocea în timp ce încerca să-i convingă pe oameni să plece de la ușa Parlamentului. Politicianul a acuzat autoritățile de diversiune.

„Autoritățile au lăsat protestatarii să intre în curtea Parlamentului, să spună că protestatarii AUR iau cu asalt Parlamentul... Nu George Simion i-a chemat pe oameni în curtea Palatului Parlamentului, ci i-a chemat în stradă”, a declarat Târziu.

În curte a ieșit și George Simion care a vorbit cu protestatarii și i-a convins să plece.

„Noi nu stăm de vorbă cu proștii, așa a spus Solomon de la PSD... Șoferii parlamentului să nu mai arate scene obscene... voi nu cedați la presiuni, toată lumea să fie pașnică”, le-a spus protestatarilor, George Simion, co-președintele AUR.

Oamenii vor ca parlamentarii PSD și PNL să meargă în stradă pentru a vorbi cu ei. Protestatarii i-au cerut lui George Simion să-i convingă pe senatori și deputați să iasă din clădire.

 

UPDATE 1  Manifestanții au intrat chiar și în curtea Palatului, acolo unde sunt prezenți zeci de jandarmi care opresc trecerea. Protestatarii au blocat complet intrarea de la Camera Deputaților, precum și șoseaua de la Parcul Izvor. Deputații și angajații Parlamentului au ocolit Instituția și au intrat pe la Senat. Manifestanții, însă, spun că se vor duce și acolo să blocheze complet căile de intrare în Legislativ. 

Mașinile demnitarilor au fost atacate de diverse persoane care au devenit agresive. Toate ușile de acces către Parlament au fost închise.

Protestatarii scandează mesaje împotriva introducerii certificatului covid.

 

Stire initiala Protestatarii vor să oprească adoptarea legii care prevede obligativitatea certificatului verde și sunt nemulțumiți de noile restricții impuse românilor la intrarea în țară.

Protestul AUR a fost anunţat prin afişe prin Capitală, dar şi pe Facebook, de câteva zile, de către Tineretul AUR, care l-a denumit "Libertate fără certificate". 

George Simion spune că manifestaţia este "împotriva planurilor dl Ciolacu de a vota certificatul verde", pentru că "majoritatea românilor nu vor să li se suspende dreptul la muncă".

×
Subiecte în articol: protest certificat verde