x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAZUL “TRACTĂRI LA POLIŢIE” / Automiliţienii au intrat sub anchetă

CAZUL “TRACTĂRI LA POLIŢIE” / Automiliţienii au intrat sub anchetă

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    27 Ian 2009   •   00:00
CAZUL “TRACTĂRI LA POLIŢIE” / Automiliţienii au intrat sub anchetă

În urma articolului din Jurnalul Naţional cu privire la afacerea prosperă pusă la cale de agenţii de Poliţie Militaru, fraţi şi funcţionari în cadrul Biroului de accidente uşoare din Bucureşti, Poliţia Capitalei a declanşat o anchetă proprie. De asemenea, după cum am constatat, agenţii Militaru au depus declaraţii de avere fără respectarea prevederilor legale.



Unul dintre cititorii Jurnalului Naţional, Viorel Munteanu, ne-a contactat pentru a ne relata că l-a sesizat pe Marian Motoc, şeful Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti, încă din vara anului 2008 cu privire la afacerea de tractări a poliţiştilor. Implicat într-un accident rutier, lui Viorel Munteanu i s-a pus în mână chiar de colegii agenţilor Militaru cartea de vizită a societăţii Auto Mili SRL. Constatând conflictul de interese, Munteanu a sesizat conducerea instituţiei şi a publicat chiar o petiţie pe internet, dar nimeni nu a luat nici o măsură, aşa cum s-a putut vedea jumătate de an mai târziu.

AGENŢII MILITARU, MUTAŢI ÎN ALTE STRUCTURI
“Având în vedere semnalările din Jurnalul Naţional, şeful Poliţiei Capitalei, chestor principal de Poliţie Marian Tutilescu, a dispus mutarea celor trei agenţi în alte structuri, dar şi declanşarea unei anchete”, ne-a declarat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Municipiului Bucureşti. Activitatea fraţilor poliţişti, care controlau prin intermediul soţiilor lor o societate de tractări auto şi închirieri maşini, contravine chiar unui ordin al ministrului de resort, numărul 400 din 2004. Astfel, poliţiştii riscă măsuri administrative de la mustrare până la pierderea locului de muncă în cazul încălcărilor “prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese”. Întrucât există informaţii că poliţiştii s-au implicat în activităţile unor societăţi comerciale, fraţii Militaru sunt acum anchetaţi de superiorii lor. De asemenea, reporterii Jurnalului au făcut o sesizare către IGPR referitoare la ameninţările făcute de Ionel Militaru atunci când a fost întrebat despre afacerea familiei.

DECLARAŢII PENALE
După ce am constatat că declaraţiile de avere ale fraţilor Militaru nu sunt publicate pe site-ul Poliţiei Române, am solicitat documentele Biroului de presă. Nu mică ne-a fost surpriza să constatăm că agenţii în cauză au tratat la fel de neserios şi această obligaţie legală, la fel ca pe aceea de respectare a prevederilor legale cu privire la incompatibilităţile profesionale. Nici unul dintre fraţii Militaru nu şi-a declarat salariul, deşi completarea eronată sau incorectă a acestor documente atrage răspunderea penală.

Potrivit declaraţiei de avere a agentului Ionel Militaru, completată la data de 18 august 2008, rezultă că acesta deţine un teren de 680 de metri pătraţi în Mogoşoaia pe care l-a cumpărat în anul 2008. Mai deţine o casă de 360 de metri pătraţi în Bucureşti. În declaraţia de avere a specificat însă că este membru al Asociaţiei Pro Lex, însă nimic despre afacerea prosperă în care este implicată soţia sa. Agentul-şef adjunct, Mihăiţă Militaru, şi-a cumpărat în anul 2007, cu ajutorul unui credit bancar, un teren de 625 mp tot în Mogoşoaia. El mai deţine o casă de 340 mp pe care susţine că a moştenit-o în anul 1991, dar şi un autoturism Logan. În declaraţia de avere însă nu a specificat veniturile pe care le încasează, nici el, nici soţia, cu toate că în declaraţia de interese a specificat că soţia lui este “patron” şi deţine 50% din acţiunile firmei Auto Mili din Bucureşti.

Agentul şef Marian Militaru are un teren de 2.000 de mp în Dâmboviţa, pe care l-a cumpărat în anul 2007 şi încă trei apartamente. Nu duce lipsă nici de autoturisme. Şi-a cumpărat un Mercedes în anul 2004 , iar un an mai târziu un Peugeot 206. Tot în anul 2007 el şi-a făcut un împrumut CAR de 20.000 RON. La fel ca şi la ceilalţi fraţi, nu şi-a trecut veniturile obţinute din salarii, pentru care poate fi cercetat penal. Potrivit precizărilor făcute chiar în formularul declaraţie de avere, poliţiştii riscă să fie cercetaţi penal pentru că nu şi-au declarat toate veniturile, corect şi complet, aşa cum prevede legea.

“Având în vedere semnalările din Jurnalul Naţional, şeful Poliţiei Capitalei, chestor principal de Poliţie Marian Tutilescu, a dispus mutarea celor trei agenţi în alte structuri, dar şi declanşarea unei anchete”
Christian Ciocan - purtătorul de cuvânt al Poliţiei Municipiului Bucureşti

×
Subiecte în articol: observator militaru