x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Zambaccian - Martori protejati si perchezitii respinse

Cazul Zambaccian - Martori protejati si perchezitii respinse

de Violeta Fotache    |    23 Feb 2006   •   00:00
Cazul Zambaccian - Martori protejati si perchezitii respinse

Evolutia anchetei privind actele de coruptie legate de imobilul din Strada Zambaccian nr. 16 a atins ieri o cota alarmanta. Si cazul este departe de apogeu. Doua noi informatii au aparut, una mai tare ca cealalta. Prima il priveste pe Miron Mitrea, invinuit in acest dosar pentru o spaga de 3,5 miliarde de lei. A doua a fost lansata chiar de seful DNA: s-a trecut la intimidarea martorilor cu motorina.

Evolutia anchetei privind actele de coruptie legate de imobilul din Strada Zambaccian nr. 16 a atins ieri o cota alarmanta. Si cazul este departe de apogeu. Doua noi informatii au aparut, una mai tare decat cealalta. Prima il priveste pe Miron Mitrea, invinuit in acest dosar pentru o spaga de 3,5 miliarde de lei. A doua a fost lansata chiar de seful DNA: s-a trecut la intimidarea martorilor cu motorina.

Ancheta in celebrul dosar Zambaccian a continuat ieri cu audierea ca invinuit a lui Miron Mitrea, secretar general al PSD si fost ministru al Transporturilor. Procurorii DNA i-au adus la cunostinta acuzatiile de luare de mita si primire de foloase necuvenite, fapte pe care, potrivit unor surse judiciare, Miron Mitrea le-ar fi comis pentru a-i numi si mentine in functie pe Irina Jianu si pe Sergiu Sechelariu.

DECLARATIE. Dupa doua ore de stat de vorba cu procurorii anticoruptie, Miron Mitrea a dezvaluit presei acuzatiile care i-au fost aduse, legate de o lucrare de extindere a unei case din Baneasa, apartinand mamei sale. "M-au invinuit, m-au intrebat daca vreau sa dau declaratie pe loc, olografa, sau daca am nevoie de timp sa ma pregatesc. Eu nu am nevoie de timp ca sa ma pregatesc. Am dat declaratie pe loc, am raspuns si la interogatoriul care era pregatit", ne-a declarat Mitrea.

CASA MAMEI. Miron Mitrea ne-a spus ca el este cercetat in "dosarul penal nr. 8", care este "o alta cauza in dosarul in care s-au facut cercetari si cu privire la casa din Strada Zambaccian".

"Procurorii m-au intrebat despre modul in care au fost facute lucrarile la casa mamei mele din Baneasa, in anul 2001, de una din firmele lui Sergiu Sechelariu, alta decat cea care a lucrat in Zambaccian. O firma numita, pare-mi-se, VETCOM SA. Dar nu exista, ca in cazul Zambaccian, o suma de bani primita sub forma de termopane sau altceva. Nu este un denunt, altfel procurorii mi-ar fi spus. Este vorba despre o lucrare gasita in documentele firmei, de 3,5 miliarde de lei vechi, pe care am platit-o integral. Voi aduce documentele la Parchet. Nu am ce sa-mi reprosez din punct de vedere legal. Am fost neinspirat sa aleg firma lui Sergiu Sechelariu. A fost o prostie pe care acum o platesc. Casa a fost a mamei mele, dar nu dau vina pe mama, pentru ca eu m-am ocupat. Eu am selectat firma. E raspunderea mea, mi-o asum!"

INTREBARILE. Mitrea a spus ca a fost intrebat de procurori daca Adrian Nastase a fost cel care i-a recomandat firma lui Sechelariu pentru efectuarea lucrarilor de extindere, dar el a raspuns ca nu. Fostul ministru mai sustine ca anchetatorii au fost interesati de modul in care a fost numit Sergiu Sechelariu secretar de stat la Transporturi si despre Irina Jianu (inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la ISC). "Am cunoscut-o pe Irina Jianu la Bacau. Ea nu facea parte din firma care a lucrat la mine, din cealalta, care a lucrat in Zambaccian, da", ne-a declarat Mitrea. El nu isi explica faptul ca Sergiu Sechelariu are calitate de martor in dosar. Mitrea a aratat ca este in relatii normale cu Sechelariu.

SIGURANTA. Miron Mitrea a catalogat acuzatiile la adresa lui ca fiind "normale", avand in vedere "situatia actuala", cand "exista o suspiciune". "N-am simtit decat o ancheta fireasca. Am convingerea ca nu exista motive pentru trimiterea mea in judecata. Decizia este a procurorilor", ne-a declarat el. Procurorii anticoruptie (Pabici si Alexandru, dupa cum spune Nastase), au descins din nou ieri in Strada Zambaccian. Nastase a trimis doi colegi parlamentari sa fie martori: Aristide Roibu si Eugen Nicolicea.

PERCHEZITIA, RESPINSA. Deputatii Comisiei juridice au respins ieri aprobarea perchezitionarii celor doua case ale lui Adrian Nastase. Au fost 13 voturi "impotriva" cererii de perchezitie, 11 voturi "pentru" si un vot anulat. Din cei 25 de membri ai comisiei, 13 sunt din coalitie, 10 ai opozitiei si doi de la minoritati. Surse parlamentare sustin ca unul dintre deputatii Traian Dobre (PNL), Daniel Buda (PD), Mate Andras (UDMR) si Grosaru Mircea (minoritati) ar fi votat impotriva cererii. Premierul a catalogat decizia "o mare greseala", iar Macovei a spus ca ultimul cuvant il are plenul.

MARTORI SUB PROTECTIE
Procurorii anticoruptie au deschis o ancheta pentru a-i identifica pe autorii unui "act de intimidare" comis marti asupra unui martor din dosarul Zambaccian, imediat dupa audierea lui la DNA. Potrivit purtatorului de cuvant al DNA, Livia Saplacan, martorul agresat a fost deja pus sub protectie. Numele persoanei nu a fost facut public, dar din investigatiile jurnalistice se pare ca este vorba despre o functionara a firmei Conimpuls (Cristina Popa, potrivit Rompres), societatea constructoare a imobilului din Strada Zambaccian. Aceasta ar fi fost atacata si amenintata de mai multe persoane, dintre care trei au aruncat cu motorina asupra ei. (Mirela Romanet)

Se strange latul - Nastase, cautat si la cosurile de baschet


Tot mai negre se arata vremurile care vin pentru fostul premier Adrian Nastase (foto).Cele 400 de sali de sport finantate de Guvernul Nastase, prin Compania Nationala de Investitii (CNI), au intrat in atentia procurorilor Curtii de Conturi. Specialistii acestei institutii au declansat recent faza preliminara de documentare pentru o verificare la Compania Nationala de Investitii pentru a vedea in principal daca programul prin care au fost construite cele 400 de sali de sport este rentabil, daca sumele cheltuite au fost investite cu logica si folos.

SALILE DE SPORT, LA CONTROL. Inspectorii Curtii de Conturi au descins inca de saptamana trecuta la mai multe scoli si licee din judetul Prahova, verificand devizele de lucrari si actele in baza carora salile de sport din programul Guvernului Nastase au fost construite. Vor fi verificate in special acele cladiri pentru care in timp s-au semnalat nereguli in constructie sau in finantare, precum si pe cele prezentate in presa in anii 2003-2004. Controlul se va derula in toata tara si va viza toate constructiile de acest gen, iar un raport final ar urma sa fie facut public "candva in toamna anului viitor", potrivit unor surse din Curtea de Conturi. CNI a fost infiintata printr-o ordonanta a Guvernului condus de Adrian Nastase, adoptata in 2001.
×