x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce a declarat Gheorghe Nichita la ieșirea din sediul DNA

Ce a declarat Gheorghe Nichita la ieșirea din sediul DNA

28 Aug 2015   •   17:57
Ce a declarat Gheorghe Nichita la ieșirea din sediul DNA
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Primarul suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a declarat vineri, la ieşirea de la DNA, că nu a încălcat condiţiile controlului judiciar şi că nu a luat legătură cu nicio persoană dintre cele cu care avea interdicţie.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu avocatul Adinei Samson, care ar fi venit să ceară arestarea lui pentru că ar fi încălcat rigorile controlului judiciar, Gheorghe Nichita a susţinut: "M-am întâlnit. (...) Văd că insistă foarte clar asupra unui lucru. El este candidatul PNL la Primăria Iaşi şi avocatul cui aţi spus dvs. şi atunci cred că lucrurile acestea explică foarte multe alte aspecte. (...) Eu nu am luat legătura cu nimeni dintre cei cu care nu am voie să iau legătură şi am discutat chiar şi cu procurorul că (...) am făcut astfel încât să nu încalc cu nimic controlul judiciar şi acest lucru o să-l fac în continuare".

El a precizat că a fost chemat la DNA unde i s-a adus la cunoştinţă faptul că "pe acelaşi fapte, nu pe altele, s-a dat altă încadrare juridică" şi că s-a prelungit controlul judiciar şi interdicţia de a merge la serviciu în continuare. El a mai adăugat că i s-a comunicat şi de o parte din cheltuieli care nu ştie însă dacă sunt prejudicii.

Referitor la acuzaţiile comunicate, Nichita a menţionat că a văzut mai multe capete de acuzare cu infracţiuni de instigare la abuz în serviciu şi că procurorii au motivat prin faptul că au mai fost câteva declaraţii suplimentare care au apărut.

La rândul său, avocatul Adinei Samson, Dragomir Tomaşeschi, a spus că a discutat în DNA despre arestarea din nou a primarului pentru că a încălcat controlul judiciar. El a acuzat faptul că Gheorghe Nichita ar fi avut numeroase întâlniri cu martorii din dosar, lucru interzis prin controlul judiciar, refuzând să dea numele acestora şi negând totodată că ar fi mai căutat-o pe Adina Samson.

Despre clienta lui, avocatul a susţinut că ''a fost chinuită de Nichita atâţia ani", că are reale probleme de sănătate, având nevoie de asistenţă psihologică, precum şi că ar fi fost forţată de primar să aibă o relaţie cu el "prin ascendentul profesional".

De asemenea, avocatul a confirmat că este înscris în competiţia din PNL pentru Primăria Iaşi şi că speră să îi ia locul în 2016 lui Gheorghe Nichita.

Procurorii DNA au dispus prelungirea măsurii controlului judiciar faţă de Gheorghe Nichita, primar suspendat al municipiului Iaşi, şi efectuarea urmăririi penale în cazul acestuia pentru alte fapte.

Astfel, procurorii au extins cercetările faţă de Nichita şi pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Noile acuzaţii se adaugă celor reţinute iniţial în sarcina acestuia - instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

×