x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor. Oamenii cer stoparea procesului de privatizare

Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor. Oamenii cer stoparea procesului de privatizare

18 Iun 2013   •   08:46
Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor. Oamenii cer stoparea procesului de privatizare

Mai mulți angajați ai CFR Marfă s-au adunat, în această dimineață, în fața Ministerului Transporturilor. Ei cer stoparea procesului de privatizare a CFR Marfă şi reluarea evaluării acestei societăţi.

Potrivit lui Iulică Măntescu, preşedintele FMLR, oamenii sunt nemulţumiţi de evaluarea SNTFM CFR Marfă, care nu reflectă realitatea. De asemenea, în dosarul de prezentare nu există o prevedere referitoare la protecţia celor 10.700 de salariaţi, în cadrul procesului de privatizare şi post privatizare.

Datoriile fiscale ale CFR Marfă vor fi stinse de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin conversie în acţiuni, inclusiv obligaţiile de plată, în cuantum de 127,4 milioane lei, pe care operatorul feroviar de marfă le va prelua de la CFR SA, schema fiind aprobată deja de Guvern.

Pe de altă parte, Compania americană Omnitrax, descalificată în urmă cu două săptămâni, a contestat vânzarea pachetului majoritar de acţiuni pe care îl are statul la CFR Marfă.

Omnitrax cere suspendarea procesului de privatizare până la rezolvarea contestaţiei. 

Ministerul Transporturilor a anunţat, în data de 6 iunie 2013, că doar doi investitori, respectiv Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH, au mai rămas în cursa pentru privatizarea CFR Marfă, după ce compania americană OmniTRAX a fost respinsă.

În urma analizării documentelor, s-a constatat că plicul depus de compania americană OmniTRAX Inc. nu conţinea oferta preliminară şi neangajantă şi nici comentariile asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.

Pentru a participa la ultima etapă, respectiv licitaţia cu ofertă în plic, documentele de participare trebuie depuse până cel târziu în data de 19 iunie 2013, ora 12.00, acest termen fiind unul de decădere.

În data de 20 iunie, la ora 11.00, la sediul MT, Comisia de Privatizare va deschide plicurile cu documentele de participare la licitaţie, a ofertelor de cumpărare de acţiuni depuse şi va stabili ofertantul adjudecatar.

Privatizarea CFR Marfă se realizează printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

Aceasta este a doua tentativă de privatizare a CFR Marfă după ce, într-o primă fază, toate ofertele au fost respinse pentru că, potrivit ministrului Transporturilor, erau incomplete.

×