x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Centura verde a Europei

Centura verde a Europei

de Anca Aldea    |    17 Mai 2009   •   00:00

Douăzeci şi trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat în crearea, de la Arctic până la Marea Neagră a unui spaţiu ecologic, denumit "Centura verde a Europei Centrale".



Este vorba despre "o fâşie" de pământ lungă de aproximativ 6.800 de kilometri de natură virgină, spune doctorul Kai Frobel, ornitolog german, citat de pagina de web a cotidianului britanic The Independent.

În anii 1970, când avea numai 13 ani şi-şi ocupa timpul liber observând păsările din zona oraşului natal, Hassenberg (din nordul Bavariei), Frobel nici nu visa că avea să ajungă unul dintre principalii "arhitecţi" ai politicii ecologiste.

În 1989, după căderea Zidului Berlinului, Frobel şi prietenii săi din fosta Germaniei de Est au pornit la un drum anevoios, la capătul căruia urmau să pună bazele celei mai mari arii naturale protejate din Europa - "Centura verde a Germaniei" se întinde astăzi de-a lungul Cortinei de Fier (linia de demarcaţie între Europa de Vest şi cea de Est în timpul războiului rece).

Este vorba de aproximativ 1.370 de kilometri pătraţi, suprafaţă pe care trăiesc astăzi unele dintre cele mai dezavantajate specii de floră şi faună. "Centura verde a Germaniei" funcţionează deja ca un magnet pentru turiştii din lumea-ntreagă, dar şi ca o lecţie de istorie pentru tinerii care vor să afle câte ceva despre fosta Cortină de Fier.

×
Subiecte în articol: verde!