x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CFR pregătește Marea îmbulzeală II

CFR pregătește Marea îmbulzeală II

de Diana Scarlat    |    12 Mai 2017   •   17:28
CFR pregătește Marea îmbulzeală II
Sursa foto: Adrian Manolache

Trenurile spre Litoral se anunță încă de acum cel puțin la fel de pline ca și de 1 Mai. Deși CFR Călători a suplimentat garniturile din toată țara cu circa 10.000 de locuri, cele mai multe pe rutele de Constanța, toate au fost supraaglomerate, cum vor fi și de 1 iunie. Ar fi nevoie de mai multe vagoane, dar CFR nu poate cumpăra.

Cadoul guvernului pentru studenți s-a transformat în coșmar pentru unii călători plătitori de bilete, dar și în principală sursă de venit pentru operatorul CFR Călători. În lipsa subvențiilor, compania a supraviețuit din banii de bilete, iar deconturile lunare pentru călătoriile gratuite ale studenților au adus circa 38 de milioane de lei doar în primele două luni, pentru 790.000 de bilete. “Din păcate, CFR Călători nu poate cumpăra vagoane din acești bani, pentru că materialul rulant costă mult mai mult. În funcție de dotări, prețul unui vagon este de 4-5 milioane de euro”, explică Alina Predescu, reprezentant CFR Călători. În plus, banii primiți de companie ajută doar la subzistență, pentru plata salariilor și mici reparații, în condițiile în care subvențiile lunare, de 406 milioane de lei nu s-au plătit încă, de la începutul anului.

De la începutul lunii februarie s-au dat peste 1,2 milioane de bilete pentru călătorii gratuite, pentru circa 400.000 de călătorii lunar, deși în primele două luni, doar 250.000 de studenți au solicitat bilete, dintre cei 468.000 care au dreptul la călătorii gratuite cu trenul. După îmbulzeala de 1 Mai, Compania CFR Călători a invitat la discuții reprezentanții studenților, pentru a le cere sprijinul, pentru a evita pe viitor haosul din zilele cele mai aglomerate. Soluțiile ar fi campaniile de informare și de „civilizare” a tinerilor, dar și găsirea unei modalități de a se putea trece la plata călătoriilor online sau de la automate, măcar pentru a se reduce cozile de la casele de bilete, dacă trenurile rămân tot aglomerate.

Peste 57 de milioane de lei au ajuns în bugetul CFR Călători până în prezent, din decontările făcute de guvern pentru studenți.

 

 

×
Subiecte în articol: cfr vacanta