x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clasa pregătitoare rămâne: legea nu se schimbă, dar sistemul devine flexibil

Clasa pregătitoare rămâne: legea nu se schimbă, dar sistemul devine flexibil

de Diana Scarlat    |    30 Ian 2013   •   14:24
Clasa pregătitoare rămâne: legea nu se schimbă, dar sistemul devine flexibil

Ministerului Educaţiei Naţionale a semnat astăzi un acord cu sindicatele din învăţământul preuniversitar şi cu asociaţiile de părinţi pentru organizarea clasei pregătitoare în anul şcolar 2013-2014. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că măsurile au fost luate astfăl încât să nu se aducă noi schimbări legislative, care ar bulversa sistemul educaţional, dar să se găsească soluţii de flexibilizare a clasei pregătitoare, pentru a elimina problemele de până acum.

Dintre cele mai importante măsuri ale acordului semnat astăzi se numără menţinerea clasei pregătitoare ca parte a învăţământului primar obligatoriu, începând cu vârsta de 6 ani şi organizarea acesteia într-un mod mult mai flexibil, astfel încât, din punct de vedere al locului de desfăşurare a activităţii, clasa pregătitoare să se poată afla fie la şcoală, fie la grădiniţă, dar cu acelaşi curriculum şi cadre didactice calificate pentru învăţământul primar.

Ministrul Educaţiei a specificat faptul că aceste opţiuni sunt justificate de necesitatea de a asigura stabilitatea şi predictibilitatea în sistemul de învăţământ. Implementarea acestor măsuri se va face pe baza consultării părinţilor şi a celorlalţi actori implicaţi. În vederea organizării în cele mai bune condiţii a clasei pregătitoare în anul şcolar 2013-2014, în următoarele luni vor fi adoptate o serie de măsuri, precum consultarea părinţilor în vederea identificării opţiunilor acestora privind cea mai bună soluţie de organizare a clasei pregătitoare în localitatea lor, din punct de vedere al locaţiei.

În prezent se aşteaptă aprobarea metodologiei de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, iar procedura devine mai flexibilă, astfel încât părinţii să aibă mai multe opţiuni: vor putea opta pentru un loc la clasa pregătotoare la grădiniţa sau la şcoala de circumscripţie, în funcţie de locurile disponibile şi pe baza unor criterii obiective de departajare.

În acest an se va permite înscrierea în clasa întâi şi a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare, deşi aveau vârsta prevăzută de lege pentru aceasta. Va fi elaborat un ordin de ministru în acest sens, iar înscrierea copiilor, în funcţie de vârsta pe care o au la 31 august 2013, într-o formă de şcolarizare, se va face după cum urmează: copiii cu vârsta mai mică de 6 ani se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu este obligatoriu - înscrierea se va face în urma unei evaluări specifice; copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 7 ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare, iar copiii cu vârsta mai mare de 7 ani se vor înscrie în clasa întâi până în aprilie 2013.

este prevăzută, de asemenea, consultarea părinţilor în cadrul grădiniţelor, care va fi realizată după o metodologie specifică, până pe 31 martie 2013. Se are în vedere şi asigurarea unei mai bune cooperări între instituţiile de învăţământ şi autorităţile locale, în vederea identificării celor mai bune soluţii de asigurare a spaţiilor, precum şi continuarea investiţiilor în vederea soluţionării tuturor problemelor legate de mobilier, dotări cu materiale didactice, conectare la Internet, toalete corespunzătoare vârstei etc. Pentru aceste investiţii se vor aloca 16 milioane de lei pentru mobilier şcolar şi 8 milioane de lei pentru materiale didactice în decursul acestui an. O parte din fonduri va fi alocată de către autorităţile administraţiei publice locale.

Se prevede extinderea, până la 1 septembrie 2013, în şcolile în care există cerere, a programelor de tip “Şcoala după şcoală”, pentru care se vor folosi potenţielele  parteneriate pentru găsirea spaţiilor necesare, dacă şcoala sau grădiniţa nu are acest spaiu.

Este prevăzută, de asemenea, continuarea procesului de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregătitoare. Până în prezent au fost formate aproximativ 9.000 de cadre didactice, prin pregătirea şi implementarea unor proiecte cofinanţate din POSDRU 2007-2013.

×