x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât de periculos este uleiul cel mai folosit în alimente

Cât de periculos este uleiul cel mai folosit în alimente

de Monica Cosac    |    17 Ian 2017   •   19:30
Cât de periculos este uleiul cel mai folosit în alimente
Sursa foto: MarianVejcik/Getty Images/iStockphoto

Vestea că Nutella, atât de cunoscuta cremă de ciocolată şi alune, a început să fie retrasă din supermarketurile din Italia, din pricina faptului că anumite substanţe din compoziţia uleiului de palmier, folosit în fabricarea acesteia, ar fi cancerigene s-a răspândit rapid, stârnind panică şi printre consumatorii din România. Deşi, până în prezent, nu există suficiente studii ştiinţifice care să arate, fără dubiu, nocivitatea acestui ulei, în ultimii ani, a fost în centrul a numeroase polemici legate în special de posibilele efecte negative asupra sănătății. Mai mult, specialiştii în nutriţie atrag atenţia că este aproape imposibil de evitat consumul uleiului de palmier, deoarece “se găsește în aproape toate produsele industriale, acolo unde scrie ulei vegetal”.

 

Uleiul de palmier, cel mai folosit ulei vegetal din lume în industria alimentară, dar şi în cosmetice şi produsele de igienă sau în industria biocombustibililor, se găseşte în centrul unui nou scandal internaţional. După ce, anul trecut, Autoritatea Europeană a Standardelor Alimentare (EFSA) a avertizat că substanţele găsite în uleiul de palmier sunt cancerigene şi că inclusiv un consum moderat al substanţelor respective reprezentă un risc pentru copii, mai mulţi retaileri din Italia, inclusiv cel mai mare lanţ de supermarketuri din ţară, au început să retragă celebra cremă de ciocolată Nutella, ce are în compoziţie ulei de palmier, ca o măsură de precauţie. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că, deşi respectivul tip de ulei se găseşte în sute de produse ale diferitelor brandurilor alimentare, Nutella s-a confruntat cu cea mai vehementă reacţie a consumatorilor. În ciuda situaţiei tensionate, producătorul, compania italiană Ferrero, a refuzat să înlocuiască uleiul de palmier din Nuttela, insistând asupra faptului că decizia ţine de calitatea produsului, şi nu de creşterea costului de producţie. Ba, mai mult, Ferrero a lansat o campanie de publicitate, în încercarea de a-şi linişti clienţii că produsele sale sunt sigure.

Cine are dreptate şi cât de sigur este acest produs, atât de consumat şi în România, am încercat să aflăm de la un specialist.

Biologul nutriţionist Marie Vrânceanu a explicat, pentru Jurnalul Naţional, că numeroasele suspiciuni legate de uleiul de palmier au apărut în contextul în care, în ultimii ani, foarte multe studii s-au concentrat asupra efectelor nocive ale acizilor grași săturați și repercusiunile asupra concentrațiilor hematice de colesterol total, colesterol rău (LDL) și bun (HDL), trigliceride și starea generală de sănătate a populației, iar uleiul de palmier excelează la capitolul acizi grași saturați.

 

Cel mai nociv ulei este şi cel mai folosit în alimente

Potrivit specialistului, există mai multe tipuri de ulei de palmier, însă cel mai bogat în nocivii acizi grași saturați este şi cel mai folosit în industria alimentară.

Cu tot succesul înregistrat de uleiul de palmier, acesta fiind în prezent liderul mondial al uleiurilor și grăsimilor din punct de vedere comercial, în ultimii ani produsul a fost în centrul a numeroase polemici legate în special de posibilele efecte colaterale asupra sănătății. “Acest lucru se datorează compoziției chimice a acestui ulei, total diferită de a celorlalte uleiuri vegetale. Astfel, uleiul de palmier este constituit în proporție de 50% din grăsimi saturate cu o netă prevalență a acidului palmitic. 39% sunt acizi grași mononesaturaţi, cum ar fi acidul oleic, 11% acizi polinesaturaţi - cum ar fi acidul linolenic - și mai puțin de 1% elemente biologic active precum caotenoizi, tocoferoli, steroli, squalene, coenzima Q10, fosfolipide și polifenoli. Este important să precizăm că această compoziție diferă destul de mult în uleiul obținut din sâmburi de palmier și numit palmist și care este cel mai utilizat în industria alimentară. Acesta are peste 80% acizi grași saturați, chiar dacă prelevă cei cu catenă medie”, ne-a explicat nutriţionistul Marie Vrânceanu, precizând că este deja un fapt cunoscut că dietele bogate în grăsimi saturate și sărace în acizi grași polinesaturaţi se asociază cu o creștere a riscului de boli, în general, şi cardiovasculare, în special. 

 

Consum mare, studii puţine

“Trebuie să recunoaștem că în acest moment nu avem studii științifice consistente care să susțină într-adevăr, fără umbră de dubiu, nocivitatea acestui ulei”, spune nutriţionistul, amintind că, în schimb, “în literatura de specialitate există numeroase studii, finanțate de Malaysian Palm Oil Board, cu evidente conflicte de interese”.

“Un grup de cercetare italian, condus de Mario Negri, a publicat recent un articol în The American Journal of Clinical Nutrition, o meta-analiza privind efectele uleiului de palmier, din care rezultă că un consum mare de ulei de palmier este corelat cu un raport nefavorabil între LDL și HDL. Cercetătorii mai spun că uleiul este folosit de industrie de cele mai multe ori în formă esterificată, ceea ce înrăutățește profilul lipidic și crește probabilitatea daunelor cardiovasculare”, a mai spus Vrânceanu.

 

“Nutella nu este mai nocivă decât surorile ei cu alte nume”

Strict legat de celebra cremă de ciocolată, nutriţionistul este de părere că “Nutella nu este mai nocivă decât surorile ei cu alte nume. Și Nutella pe pâine nu este cea mai fericită alegere, cu sau fără ulei de palmier. În comerț există în prezent numeroase creme de ciocolată şi alune bio, dar asta nu înseamnă că sunt dietetice. Nu au ulei de palmier, dar au zaharuri şi multe calorii”.

 

Consumul de ulei de palmier este asociat cu creșterea substanțelor inflamatorii circulante în sânge, potrivit concluziilor unui articol publicat, în 2014, în revista “Lipids”, şi este cunoscut că inflamația crescută favorizează apariția unor boli precum diabet, ateroscleroză, tumori.  

Uleiul de palmier este prezent în foarte multe alimente, în special în: snacks-uri, produse de patiserie şi cofetărie, îngheţată, biscuiţi, margarină, produse de panificaţie şi chiar în multe alimente pentru copii, cum ar fi biscuiţii pentru sugari şi laptele praf.

 

 

“Se găsește în aproape toate produsele industriale, acolo unde scrie ulei vegetal. Datorită consistenței sale semisolide la temperatura înconjurătoare, este folosit și în laboratoarele de cofetărie pentru glazuri, creme etc. Riscul de a consuma cantități ridicate este foarte mare în cazul persoanelor care mănâncă multe produse de origine industrială. Până la noi date științifice, înlocuirea uleiului de palmier cu ulei de măsline este o mișcare demnă de luat în considerație” Marie Vrânceanu, biolog nutriţionist

 

 

Uleiul de palmier este o grăsime saturată și OMS recomandă, pentru o persoană sănătoasă, doar 22 gr de grăsimi saturate pe zi, avertizează specialiştii.

×
Subiecte în articol: nutella uleiul de palmier