x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Congres extraordinar la PSD

Congres extraordinar la PSD

de Lavinia Dimancea    |    29 Aug 2008   •   00:00
Congres extraordinar la PSD

Planuri pentru desemnarea premierului
Pesediştii iau în calcul convocarea unui Congres extraordinar în septembrie pentru a-şi desemna candidatul la funcţia de prim-ministru, post de care s-a arătat interesat pre-şedintele partidului, Mircea Geoană (foto).



Planuri pentru desemnarea premierului
Pesediştii iau în calcul convocarea unui Congres extraordinar în septembrie pentru a-şi desemna candidatul la funcţia de prim-ministru, post de care s-a arătat interesat pre-şedintele partidului, Mircea Geoană (foto). Potrivit unor surse din PSD, discuţiile pe această temă au fost purtate într-un cadru informal şi nu există încă o decizie, ideea fiind lansată de Geoană şi susţinută de o parte din liderii partidului. "Sînt convins că preşedintele Iliescu nu va fi entuziasmat, însă campania electorală se va desfăşura într-o bună măsură cu reflectoarele pe candidaţii la funcţia de prim-ministru. Va trebui să ne desemnăm candidatul la funcţia de prim-ministru şi, potrivit statutului, singura soluţie este convocarea unui Congres extraordinar", ne-a declarat unul dintre liderii PSD. Există însă la nivelul conducerii partidului şi pesedişti care se arată mai rezervaţi cu privire la convocarea unui congres extraordinar, susţinînd că este nevoie de o analiză serioasă înainte de luarea unei astfel de decizii. "Una este să fii figurant într-o dezbatere şi alta este, în momentul în care ai cîştigat alegerile, să desemnezi candidatul la funcţia de prim-ministru. Este o poveste destul de falsă. De fapt este vorba despre o superlegitimare pentru a participa la un joc", ne-a precizat un lider al PSD.

PREVEDERI. Potrivit Statutului partidului, congresul este forul care desemnează candidatul la funcţia de preşedinte al României şi "primul-ministru în situaţia cîştigării alegerilor", iar un congres extraordinar poate fi convocat în caz de alegeri. Constituţia prevede că preşedintele României îl va desemna pe candidatul la postul de premier în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

×
Subiecte în articol: observator