x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii din Harghita şi Covasna sunt învăţaţi la şcoală că ROMÂNII au fost SLUGILE SECUILOR. Istoricii sunt INGROZIȚI

Copiii din Harghita şi Covasna sunt învăţaţi la şcoală că ROMÂNII au fost SLUGILE SECUILOR. Istoricii sunt INGROZIȚI

21 Mar 2013   •   15:41
Copiii din Harghita şi Covasna sunt învăţaţi la şcoală că ROMÂNII au fost SLUGILE SECUILOR. Istoricii sunt INGROZIȚI

Copiii din Harghita şi Covasna sunt învăţaţi la şcoală că românii au fost slugile secuilor, iar invazia armatei române în 1916 a produs pagube grave.  Armata română este acuzată că a jefuit magazinele şi casele secuilor, autorităţile româneşti au introdus cenzura şi au ars presa din Ungaria. Manualul de istorie a secuilor a fost lansat anul trecut, fiind publicat pe banii Consiliilor judeţene din Harghita şi Covasna, şi este adresat copiilor din clasele a VI-a şi a VII-a. Inspectorii şcolari de acolo îl consideră extrem de util.

Nu de aceeasi parere sunt istoricii care considera ca manualul contine inexactitati, menite sa alimenteze teoriile sovine care otravesc relatiile romano-maghiare. Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, istoricul Ioan Aurel Pop, s-a declarat ingrozit de inexactitatile si de falsurile istorice pe care le contine manualul. „Citisem si eu fragmente din acest manual si m-am ingrozit, mai intai ca istoric. Este plin de inexactitati si de falsuri grosolane (cu care nici istoricii unguri seriosi nu pot fi de acord!)“, a declarat academicianul Ioan Aurel Pop.

Vanyolos Stefan Albert, inspectorul de istorie de la ISJ Harghita prezinta manualul ca fiind un material extrem de util, ceva nou, un spirit nou, care arata obiectiv viata cotidiana a oamenilor de aici. "Este o carte despre istoria locala, care prezinta istoria ca atare, nu e nicio abatere de la adevarul istoric, am spus asta si imi asum raspunderea pentru aceasta carte ideatic si ca metodologie si respectare a legislatiei“, sustine profesorul. „Nu lezeaza nici demnitatea umana, nici pe cea a romanilor si este in consens cu legislatia romana si europeana“, iar criticile aduse ei „sunt mai degraba de natura politica“. 

×
Subiecte în articol: Harghita covasna secui