x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii din Săndulești-Copăceni, județul Cluj, descoperă farmecul meșteșugurilor românești prin proiectul „Ajută un sat. Schimbă o țară”

Copiii din Săndulești-Copăceni, județul Cluj, descoperă farmecul meșteșugurilor românești prin proiectul „Ajută un sat. Schimbă o țară”

25 Noi 2015   •   16:59
Copiii din Săndulești-Copăceni, județul Cluj, descoperă farmecul meșteșugurilor românești prin proiectul „Ajută un sat. Schimbă o țară”

Atelierul de meșteșuguri de la Biblioteca Săndulești-Copăceni din județul Cluj este unul dintre programele din cadrul proiectului „Ajută un sat. Schimbă o țară” dezvoltat de Fundația Mereu Aproape și Fundația Vodafone România. Scopul acestuia este de a sprijini comunitatea din Săndulești-Copăceni să își însușească practicarea meșteșugurilor tradiționale pentru ca atelierele să devină baza dezvoltării antreprenoriatului în regiune.

Cursurile de țestut se desfășoară deja la atelierele de la Săndulești și Copăceni, iar copiii sunt foarte încântați și participă cu plăcere, prezența fiind ridicată în fiecare zi. Adulții din comunitate beneficiază și ei de cursuri, derulate separat de cele pentru elevi. Sesiunile sunt ținute de bibliotecar Adriana Pătăcean și de 14 voluntare din comunitate care iubesc arta populară și sunt dornice să transmită mai departe cunoștințele lor.

Sesiunile se desfășoară de luni până vineri la ambele ateliere, iar până acum s-au urzit 10 războaie: 2 pentru fulare, 2 pentru trăistuțe, 2 pentru cergi, 2 pentru preșuri, 2 pentru covoare, precum și 22 de războaie pentru copii - 20 pentru covorașe și 2 pentru decorațiuni.
Accentul a fost pus pe țesut pentru ca toți cursanții să poată stăpâni bine tehnica și să poată lucra fără prea mult ajutor. La mijlocul lunii noiembrie a început și cursul pentru cusut. O altă activitate interesantă, mai ales pentru copii, este broderia pe hârtie. Având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, voluntarii îi învață pe cursanți cum să folosească arta broderiei pentru a face felicitări de Crăciun.

„Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor,
făcându-l unic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Cultivarea dragostei și a respectului pentru tradiții în rândul tinerei generații și valorificarea acestora se poate face numai în cunoștință de cauză. Ne-am propus să transmitem tinerei generații cunoștințe în arta cusutului, țesutului și mărgelitului”, spune Adriana Pătăcean, profesor bibliotecar și coordonatoarea proiectului la Săndulești-Copăceni.

Proiectul „Ajută un sat. Schimbă o ţară” face parte din Programul strategic de Investiţie în Mediul Rural, al Fundaţiei Vodafone România, program care se derulează la nivel naţional şi care susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.
 

×