x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copilul care munceste aduce saracie

Copilul care munceste aduce saracie

07 Feb 2004   •   00:00

Un copil care mulge vaca aduce mai multa saracie decat unul care merge la scoala.

A pune capat fenomenului muncii copilului nu e doar un imperativ moral, dar si un avantaj economic, conform Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Intr-un raport recent, OIM estimeaza ca eliminarea muncii copiilor si trimiterea lor la scoala ar putea genera pe termen lung de sapte ori mai mult profit decat costuri pentru tarile sarace, adica aproximativ 5.100 de miliarde de dolari. Studiul estimeaza ca munca minorilor sub 15 ani poate fi eliminata pana in 2020 cu un cost de aproximativ 760 de miliarde de dolari.
Conform OIM, in lume muncesc propriu-zis 246 de milioane de copii cu varsta intre 5 si 17 ani, adica unul din sase.

ROMANIA. La noi, cifrele sunt mai putin exacte, pentru ca fenomenul nu a fost cercetat pana in 2000, conform Rodicai Moise, coordonatorul national al programului pentru Eliminarea Muncii Copiilor al Biroului International al Muncii. Studiile efectuate in mediul rural au aratat ca educatia copiilor se bazeaza pe munca si pe ajutorul pe care ei il dau in treburile gospodaresti: la curatenia casei, la pregatirea mesei, curatatul grajdului, ingrijirea animalelor sau mulsul vacii.
"Cand copilul munceste de mic oboseste, nu mai da randament la scoala si, cum profesorii se concentreaza mai mult pe elevii buni, nu mai face fata in procesul invatarii. Si atunci o paraseste ca sa-si ajute familia", spune Moise.
"Copiii acestia vor ajunge forta de munca necalificata, greu de sustinut pentru comunitate. Ei vor intemeia familii care nu vor acorda atentie scolii si povestea va continua.
OIM arata ca studiile complete duc la o sustinere financiara mai buna, pentru ca un copil care termina scoala va avea venituri mai mari decat unul care o abandoneaza. "(ANA MARIA LUCA)

×
Subiecte în articol: observator