x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Costul grevei la ROMATSA – peste 100.000 euro pe oră

Costul grevei la ROMATSA – peste 100.000 euro pe oră

de Diana Scarlat    |    25 Aug 2015   •   17:31
Costul grevei la ROMATSA – peste 100.000 euro pe oră
Sursa foto: Silviu MATEI / AGERPRES FOTO

Sindicaliştii de la ROMATSA au anunţat că intră în grevă generală pe 1 septembrie, de la ora 11.00, dacă autorităţile nu vor rezolva până atunci revendicările salariaţilor. Oprirea activităţii controlorilor de trafic înseamnă pagube foarte mari.

Greva declanşată la jumătatea lunii iulie a adus, conform declaraţiilor directorului general al companiei, Ion Aurel Stanciu, un prejudiciu de 250.000 de euro statului român, la care s-ar putea calcula şi alte solicitări din partea companiilor aeriene sau ale pasagerilor.

„Sunt probleme de viaţă şi de moarte la ROMATSA. Deci nu e vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viaţă şi de moarte, de siguranţa pasagerilor, de siguranţa salariaţilor ROMATSA. Avem un număr de peste 20 de procese pe care le-am intentat conducerii. Dacă până la 1 septembrie nu se găsesc soluţii şi organele statului nu iau absolut nicio măsură, vom declanşa această grevă generală aşa cum am anunţat deja”, a declarat, ieri, Gabriel Tudorache, preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR). Liderul sindical avertizează că impactul grevei generale va fi catastrofal.

Revendicările salariaților

Reprezentanţii sindicatului cer salarii mai mari cu 5%, vârsta de pensionare stabilită la 55 de ani, în loc de 65, cât este în specialişti, dar şi demisia conduprezent, angajarea mai multor cerii companiei. Salariul unui controlor de trafic se ridică la circa 7.000 de euro lunar.

„Greva nu o să dureze doar două ore, ci este o grevă generală, totală, ceea ce înseamnă că va zbura practic deasupra României doar o treime din traficul programat în fiecare zi şi, bineînţeles, aşa cum prevede legea, vom asigura toate excepţiile, situaţiile de urgenţă etc.”, a mai spus liderul sindical.

Conducerea companiei şi reprezentanţii sindicatului au participat la o întâlnire cu ministrul Iulian Matache, ieri, de la ora 14:00.

"Suntem terorizaţi psihic de acest domn director înconjurat de toată conducerea care îl ajută să încal¬ce pas cu pas legile, să facă abuzuri de nouă luni încoace" - Florin Diaconu, purtătorul de cuvânt al ATSR
 

×
Subiecte în articol: romatsa greva