x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criticat la noi, aparat in SUA

Criticat la noi, aparat in SUA

05 Iul 2004   •   00:00

Cu putin timp inainte de sfarsitul mandatului sau, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, continua sa dea nastere la controverse.

ANA ILIE

Scandalul iscat de asa-zisele dezvaluiri ale publicatiei romanesti Bucharest Business Week (BBW) si ulterioarele luari de pozitie ale presedintelui Ion Iliescu si ale Departamentului de Stat a ajuns in presa americana. Publicatia virtuala Washington Blade Online povesteste toate detaliile unui an incarcat pentru ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest.

APRECIAT. Departamentul de Stat si presedintele roman au luat atitudine fata de campania impotriva lui Guest dusa de publicatia Bucharest Business Week, scrie cotidianul american, afisand public sprijinul ambelor guverne fata de diplomatul american. Un reprezentant al Departamentului de Stat a negat afirmatiile din BBW, potrivit carora Guest ar fi fost rechemat in SUA datorita "neregulilor" inregistrate la Ambasada americana din Bucuresti. Margo Squire a spus ca Guest "a facut o treaba excelenta ca ambasador al SUA in Romania" si ca diplomatul isi va incheia mandatul de trei ani la Bucuresti luna aceasta, dupa care se va intoarce la Washington pentru a primi o noua sarcina in serviciul diplomatic american. La randul sau, presedintele Romaniei i-a inmanat lui Guest, la 24 iunie, Ordinul pentru Serviciu Credincios in rang de mare cruce, in semn de apreciere pentru "inaltul profesionalism si contributia personala la intarirea parteneriatului romano-american".

CAMPANIE. BBW a dus, timp de mai bine de un an, o campanie de presa impotriva diplomatului american, de la scandalul legat de istoricul-pedofil Kurt Treptow pana la acuzatii de implicare ilegala in adoptii internationale.

EXPLICATIE. Presedintele asociatiei "Homosexuali si lesbiene in agentiile de afaceri externe", Tom Coleman, crede ca intreaga campanie anti-Guest a fost manata de prejudecati anti-homosexuale. O alta explicatie ar fi, crede el, ca ambasada ar fi refuzat angajarea directorului BBW in postul de director pentru bursele Fulbright.

×
Subiecte în articol: observator