x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza medicamentelor - Tot mai putine farmacii care dau "compensate"

Criza medicamentelor - Tot mai putine farmacii care dau "compensate"

13 Mar 2005   •   00:00

De azi si pana la 4 aprilie, cele 135 de medicamente inscrise pe lista A (produse ieftine, care au iesit de sub patent) vor fi compensate cu 90%, iar cele de pe lista B (113 medicamente etice sub patent, care sunt foarte scumpe) - cu 50%.

GETA LICSANDRU

Potrivit ministrului Sanatatii, Mircea Cinteza, aproximativ 70% din farmaciile din Romania vor elibera retete compensate si gratuite pentru ca nu au depasit plafonul stabilit, iar restul vor opri livrarea. Ministrul Cinteza sustine ca la nivel de tara nu au fost epuizate sumele alocate pentru 2005: "Farmaciile vor elibera in continuare medicamente compensate in limita contractului anual". Bugetul stabilit de vechiul Guvern pentru 2004 si 2005 prevedea 1.000 de miliarde de lei lunar pentru medicamentele cu pret redus, insa dupa decizia din august 2004 privind compensarea cu 90%, cheltuielile s-au dublat.

Ministrul mai atrage atentia ca, in noul sistem de compensare, depasirea plafoanelor nu va mai fi acceptata. Incepand de la 4 aprilie, noul sistem presupune o compensare de aproximativ 80% a medicamentelor de pe lista A si de circa 40% a celor de pe lista B.

COZI
In Bucuresti, aproximativ 200 de farmacii, din totalul de 700, mai elibereaza medicamente compensate cu 90%. "Cifrele sunt relative, deoarece in fiecare zi alte si alte farmacii isi epuizeaza banii alocati pe anul 2005", avertizeaza vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Bucuresti (CFB), farmacist Ioan Uivaros. Asta inseamna ca, pana ce Parlamentul va aproba legea care permite alocarea fondurilor necesare acoperirii datoriilor pe 2004, criza medicamentelor compensate se va adanci: se va reduce numarul farmaciilor care elibereaza la preturi reduse, dar vor lua amploare scandalul si cozile. Potrivit vicepresedintelui CFB, "Criza din acest an din farmacii este majora, fapt dovedit de incercarea de punere a acesteia fie pe seama farmacisilor, fie pe seama medicilor". (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: observator