x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza paturilor ATI se adâncește la Iași: „Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem”

Criza paturilor ATI se adâncește la Iași: „Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem”

28 Oct 2020   •   12:01
Criza paturilor ATI se adâncește la Iași: „Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem”

Criza paturilor ATI se adâncește tot mai mult la Iași, unde, marți seară, un singur loc era disponibil în tot județul, la secția specială de la Spitalul de Neurochirurgie. În rest, celelalte 46 de paturi erau ocupate.

„Este dramatic, dar nu sunt locuri, nu avem”. Acesta era răspunsul pe care îl primesc de la spitalele din Iași medicii din județele învecinate care caută un pat liber la ATI pentru pacienții cu noul coronavirus, scrie Ziarul de Iași.

„Am apelat la toate spitalele din Botoșani, Bacău, Piatra Neamț, Vaslui și Iași. La toate spitalele din Iași. Peste tot ni s-a spus că nu au niciun loc liber”, a spus managereul Spitalului Județean Suceava, Alexandru Calancea. La Spitalul Județean Suceava sunt doar cinci paturi la terapie intensivă.

Presiunea devine din ce în ce mai mare, mai ales că Iaşul, centru universitar şi regional, deservea până nu demult toate judeţele din Regiunea Nord-Est. În ultima perioadă, au existat apeluri disperate de la spitalele din judeţele vecine pentru transferul unor pacienţi la Terapie Intensivă. „Nu avem cum să primim acum. Este dramatic, dar NU avem locuri!”, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”.

În București numărul de paturi pentru terapie intensive urmează să se suplimenteze cu 123, în următoarele 10 zile, a anunțat Klaus Iohannis, în contextul în care numărul pacienților în stare gravă crește, iar secțiile ATI sunt arhipline.

România are în prezent 3.065 de paturi de terapie intensive, pentru pacienții confirmați cu noul coronavirus, cât și pentru pacienți non-COVID, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare la care se adaugă cinci unități ATI mobile, două spitale modulare și un modul ATI cu 169 de paturi, a a afirmat, marți seară, președintele Klaus Ioahnnis.

 

×