x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cseke Attila, despre noul Cod de urbanism: Construcțiile pot fi autorizate mai simplu

Cseke Attila, despre noul Cod de urbanism: Construcțiile pot fi autorizate mai simplu

16 Iun 2021   •   09:20
Cseke Attila, despre noul Cod de urbanism: Construcțiile pot fi autorizate mai simplu

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a anunțat că a avut loc prima reuniune a comisiei care lucrează pentru elaborarea noului Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

Potrivit unui comunicat al MDLPA, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor este cu un pas mai aproape de a fi adoptat. „Scopul este să încurajăm dezvoltarea prin proceduri și autorizări mai simple”, a spus ministrul Cseke Attila.

Astfel, ministerul a identificat problemele legate de legislația în vigoare, a elaborat elementele de reformă a noului Cod, act normativ care va conține și propunerile specialiștilor din domeniu.

„În acest scop astăzi (marți-n.r.) a avut loc prima reuniune a comisiei din care fac parte reprezentanții comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reprezentații ministerelor vizate de propunerea legislativă, membrii asociațiilor comunelor, orașelor și municipiilor din România, și asociațiile experților din domeniu. În comisie vor fi formulate observații și propuneri venite din partea arhitecților șefi ai localităților, ai autorităților publice locale, ai ISC și ANCPI, respectiv din partea ministerelor, a Parlamentului și a Consiliului Legislativ”, a spus Cseke Attila.

MDLPA a anunțat elaborarea unui nou Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor care va uni, într-un singur act normativ, 21 de legi, ordonanțe și hotărâri în vigoare în prezent. Pe lângă digitalizare, unificarea prevederilor și a terminologiei, noul Cod prevede reforme care vor debirocratiza și simplifica procedurile de adoptare a planurilor urbanistice generale și a autorizațiilor de construcție.

„Planurile Urbanistice Generale ale localităților sunt supuse unui proces de adoptare care poate dura mai mulți ani. Scopul este să simplificăm reglementările pentru a grăbi procedura. Astfel, construcțiile pot fi autorizate mai simplu, iar localitățile se pot dezvolta”, a mai spus Cseke Attila.

Forma finală a proiectului va fi înaintată Parlamentului și poate intra în vigoare după adoptarea acesteia și publicarea în Monitorul Oficial.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cseke attila