x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cseke Attila: Normele metodologice pentru legea care reglementează preţul locuinţelor ANL, aprobate

Cseke Attila: Normele metodologice pentru legea care reglementează preţul locuinţelor ANL, aprobate

22 Oct 2021   •   18:13
Cseke Attila: Normele metodologice pentru legea care reglementează preţul locuinţelor ANL, aprobate

Guvernul a aprobat, vineri, normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor legii care vin în sprijinul celor care îşi doresc să achiziţioneze sau să închirieze o locuinţă pusă la dispoziţie prin programul guvernamental pentru construcţia de locuinţe al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

"Preţul de vânzare şi chirie al acestor locuinţe a fost majorat semnificativ, dublat în unele cazuri, odată cu majorarea din 2020 a veniturilor din industria construcţiilor. Guvernul, la propunerea MDLPA, a adoptat o ordonanţă prin care se revine la preţuri similare cu cele din 2019. Pentru aplicarea acestei ordonanţe, a fost nevoie de o nouă metodologie de aplicare", a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, potrivit unui comunicat.

El a precizat că modificările şi completările legislative au fost necesare pentru că locuinţele ANL sunt destinate tinerilor, scopul acestora fiind de a asigura o chirie şi mai apoi o casă proprie la un preţ accesibil.

Prin Hotărârea de Guvern se urmăreşte reglementarea valorii de vânzare raportat la valoarea de investiţie a construcţiei.

"Valoarea de investiţie se diminuează în raport cu contravaloarea sumelor rezultate dintr-o parte a chiriei plătite până în momentul vânzării locuinţei, calculată în funcţie de durata normală de funcţionare a clădirii", se arată în comunicat.

Ministrul Dezvoltării a explicat că "echilibrul din piaţă trebuie să se reflecte şi prin armonizarea preţurilor locuinţelor în pondere conformă gradului de indice al localităţilor, astfel că locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din Capitală".

Cseke Attila a afirmat că una dintre măsuri vizează o categorie de beneficiari foarte importantă pentru ţara noastră, respectiv românii care lucrează în sistemul de sănătate şi învăţământ şi care vor avea astfel un motiv în plus să rămână în ţară şi să nu mai aleagă să muncească peste hotare.

Hotărârea de Guvern, aprobată vineri de Executiv, reglementează accesul beneficiarilor, indiferent de vârstă, care fac parte din aceste categorii profesionale şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: cseke attila