x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum îl ocroteşte TVR pe Traian Băsescu

Cum îl ocroteşte TVR pe Traian Băsescu

de Cristiana Stamatescu    |    27 Aug 2013   •   18:50
Cum îl ocroteşte TVR pe Traian Băsescu
Liana Stanciu a urcat pe scenă şi i-a smuls din mână microfonul lui What's Up, care cânta împotriva preşedintelui
Televiziunea Română este acuzată de cenzură, după ce prezentatoarea Liana Stanciu a urcat duminică, 25 august, pe scena Festivalului Callatis şi i-a smuls din mână microfonul rapperului Marius Ivancea, cunoscut drept What's Up, care cânta o piesă antibăsescu, în care îi cerea acestuia demisia. Momentul s-a consumat în transmisiune directă. Ada Vertan, producătorul Festivalului Callatis, susţine că nu mesajul anti Băsescu a dus la tăierea microfonului artistului, ci faptul că acesta a folosit un cuvânt nepotrivit, care nu există în DEX, dar şi pentru că a depăşit timpul alocat prestaţiei sale. Cuvântul la care aceasta face referire există, însă, în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române.

"(...) Domnul preşedinte se joacă cu SMURD-ul/ Poporul meu ţipă, el face pe surdu'/ La primul mandat, ne-ai fi ascultat/Acum ţi-ai luat lumea în cap, ne-ai înfometat/ N-ai clădit nimic, chiar ai dărâmat/ Cred că ai o slăbiciune la furat/ Retrage-te, hai, pune-te pe fugă/ Cerem doar unul capabil să ne conducă/ Să ne aducă pe drumul cel bun/ Să fim ceva mai buni decât o piaţă de consum/ Vrem autostrăzi, vrem sănătate/ (…) liniştiţi peste noapte/ Vrem diplome cu greutate după facultate/ Ca să ştim şi noi de ce trudim pe coate...” rostea Marius Ivancea, cunoscut sub numele What's Up, alături de trupa sa, atunci când Liana Stanciu a venit lângă el pe scenă şi i-a tras microfonul din mână, întrerupându-i prestaţia. "Să mă iertaţi", a apucat el să spună. “Nu, era momentul meteo mai devreme şi eu nu înţelegeam de ce nu trecem la meteo”, s-a justificat prezentatoarea, sub privirea înmărmurită a cântăreţului căruia i-a întins, înapoi, microfonul.

What's Up: "Să mă iertaţi. Dar îmi iubesc ţara"
"Mă iertaţi, să trecem la meteo! Era un moment pentru sufletul meu. Vă iubesc, din suflet", a explicat el, privind-o pe Liana Stanciu. "Şi iertaţi-mă încă o dată. Sunt curios câtă amendă o să primesc, dar vă iubesc şi îmi iubesc ţara. Sper să nu fie de judecat, ca la meteo", a mai spus el către public, până să înceapă piesa "K la meteo", hitul înaintea căruia a strecurat, fără acordul organizatorilor, momentul său "de suflet" abia consumat. "O fi soare, da' nu-l văd io. Voi vedeţi soarele, că io nu-l văd de vreo 20 de ani... Vede cineva soarele? Nimeni, se pare" a continuat el, pe acordurile piesei abia începute.

"El a zis ce a avut să zică, iar Liana a ţinut să-l atenţioneze că a depăşit timpul alocat. Asta a fost. Şi nu, nu au existat repercusiuni", ne-a declarat reprezentantul casei de discuri Cat Music, al cărui artist este What's Up. Artistul a  declarat la Antena 3 că în timpul "momentului său de suflet" i-au "scăpat" şi câteva cuvinte care nu se dau la televizor într-un anumit interval orar, referindu-se la versul: "Bani de c...t ce ne fac să fim mici". La rândul său, Ada Vertan, producătorul Festivalului Callatis, a declarat la Antena 3 că nu mesajul anti Băsescu a dus la tăierea microfonului artistului, ci faptul că acesta a folosit un cuvânt neadecvat, care nu există în DEX: "What's Up avea de cântat "Iarna pe val" şi "K la meteo" (...) Ei nu au respectat ceea ce noi am stabilit în desfăşurător şi nu numai că au cântat şi altceva, dar au folosit cuvinte neadecvate pentru acea oră. Nu e vorba aici de atitudinea faţă de preşedinte, ci de faptul au folosit un cuvânt care nu se găseşte în DEX, deci nu poate fi folosit nici pe postul naţional de televiziune. Am întrerupt, pentru că nu a avut respect faţă de ceilalţi şi a depăşit aproape cu 15 minute timpul pe care-l avea alocat şi pentru că au folosit un cuvânt, şi puteau fi şi mai multe, dacă probabil nu întrerupea Liana, care nu puteau fi folosite la acea oră. Nu mesajul antipreşedinte a fost problema care a dus la tăierea microfonului. Absolut deloc. În rest, au avut un show frumos, nu am ce să le reproşez". La rândul ei, Liana Stanciu consideră că nu s-a întâmplat nimic grav pe scena de la Callatis: "Dacă asta vi s-a părut cenzură..."



×
Subiecte în articol: basescu liana stanciu tvr