x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum să-ţi faci un partid politic?

Cum să-ţi faci un partid politic?

05 Iun 2018   •   10:21
Cum să-ţi faci un partid politic?

Partidele pot fi înfiinţate acum în baza unei liste de doar 3 membri fondatori, care trebuie să fie cetăţeni cu drept de vot. Odată format trio-ul membrilor, partidul trebuie să aibă statut şi program politic proprii. Statutul trebuie să includă, în anexă, sediul central, menţiunea că urmăreşte numai obiective politice, drepturile şi îndatoririle membrilor, cât şi sancţiunile disciplinare sau procedura de alegere a organelor executive şi competenţele acestora. Asocierea devine partid doar dacă este înregistrată la Tribunalul Bucureşti. Cererea de înregistrare se afişează la sediul Tribunalului Bucureşti timp de 15 zile, iar în termen de trei zile de la data depunerii cererii de înregistrare, anunţul cu privire la aceasta se publica de către solicitant într-un ziar central de mare tiraj. După ce examinează cererea, Tribunalul se pronunţă asupra acesteia. Partidul politic dobândeşte personalitate juridică doar din momentul în care este definitivă hotărârea instanţei privind admiterea cererii de înregistrare. După aceşti paşi, noul partid trebui înregistrat în Registrul partidelor politice.

Statutul partidului trebuie să conţină denumirea integrală şi prescurtată, dar şi semn permanent sub forma grafică alb-negru şi color, care să se deosebească de cele ale partidelor anterior înregistrate.

Cum fac rost de bani

Partidele politice din România capătă bani din două surse de finanţare: particulară şi de stat. Finanţarea particulară e reprezentată de cotizaţii, donaţii, venituri proprii şi împrumuturi, iar cea de stat se efectuează prin subvenţii. Cotizaţiile, donaţiile şi sumele obţinute din activităţi proprii sunt vistieria financiară de bază al unui partid, dar veniturile se completează, după ce partidul dacă partidul accede în Parlament, cu subvenţii de la bugetul de stat. La necesitate, se poate recurge la împrumuturi.

×
Subiecte în articol: partid politic