x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum sunt ajutate în România persoanele cu dizabilităţi

Cum sunt ajutate în România persoanele cu dizabilităţi

de Luciana Grosu    |    28 Aug 2015   •   19:57
Cum sunt ajutate în România persoanele cu dizabilităţi

În țara noastră există peste 700. 000 de persoane cu dizabilităţi. Deși ajutoarele financiare de la stat sunt mici, iar criteriile de încadrare în grad de handicap imperfecte, pentru mulţi prestaţia socială oferită de autorităţi rămâne singura formă de sprijin.

Ajutorul financiar se acordă diferenţiat, în funcţie de gravitatea handicapului. Problemele încep încă de la criteriile de evaluare. Evaluarea se face pe criterii medicale, iar aspectele socio-profesionale ale handica-pului sunt de multe ori ignorate. „Principala problemă constă în faptul că nu există specialişti în evaluarea vocaţională care să poată spune cu precizie: cum funcţionează persoana cu defici-enţă, cât de mult se poate integra în societate, ce şi cât poate munci”, explică Paulian Sima, asistent social la Asociaţia Naţională a Surzilor din Româ- nia. Mihaela Mihăescu, preşe- dintele Asociației Ihtis, consi-deră la rândul său că încadrarea în grad de handicap se face după criterii inechitabile, mai ales datorită faptului că nu se ține cont că în mediul rural condițiile de viață sunt mai vitrege decât în mediul urban. „Una este independența per- soanei care locuieşte la bloc, unde cu ajutorul unor cârje, cadru sau fotoliu rulant te poți descurca binişor, şi alta este situ-ația la curte, unde, în acelaşi context, a aduce apa de la fântâna de peste drum şi a căra lemnele din magazia din spatele casei sunt practic imposibile”, explică Mihaela Mihăescu.

O mie de lei, ajutorul maxim
În România, persoanele cu dizabilităţi au dificultăţi mari în găsirea unui loc de muncă. În acest context, Paulian Sima apreciază că valoarea prestaţiilor sociale oferite de stat este mult prea mică, având în vedere că viaţa pentru persoanele cu diza-bilităţi este mai scumpă şi complicată. „Spre exemplu, dacă o persoană are nevoie de aparat auditiv, chiar dacă proteza este gratuită prin Casa de Asigurări, bateriile costă. La fel, dacă ai nevoie de un interpret autorizat în limbajul mimico-gestual pentru a obţine un act adminis-trativ, acesta trebuie plătit din buzunar”, explică asistentul social. Valoarea ma- ximă a ajutorului social lunar pentru o persoană cu handicap grav este de 1.117 lei, în condiţiile în care din aceşti bani trebuie plătit şi asistentul personal, de exemplu, în cazul paraliziilor. Persoanele cu handicap accentuat nu pot primi mai mult de 272 lei/lună, iar cei cu handicap mediu, pot solicita un ajutor financiar de maximum 39 lei/lună, bani care nu acoperă nici măcar valoarea coşului minim lunar pentru o singură persoană.

Pașii necesari obţinerii încadrării în grad de handicap
Încadrarea în grad de handicap se face de către servi-ciile de evaluare complexă a persoanelor adulte din cadrul DGASPC. Primul pas este întocmirea unui dosar complet, care să conțină copii după actele personale, documentele medi-cale relevante şi informații privind sursele de venituri (salariu, pensie). Dosarul poate fi depus şi de rudele persoanei cu dizabilități, în unele cazuri putând fi chiar trimis prin poştă. Persoana va trebui apoi să se supună unei anchete sociale la domiciliu şi unei evaluări medicale complexe. Pe baza analizei documentelor medicale, a anchetei sociale şi a şedinței de evaluare, comisia de evaluare poate decide înca-drarea în grad de handicap.

Transport gratuit pentru gradele de handicap I și II
Persoanele deplasabile care au obținut certificatul de încadrare în grad de handicap I şi II pot călători fără bani în oraş şi în afara lui. Astfel, persoa-nele cu handicap grav, însoţitorii lor, în prezența acestora, şi asistenții personali, beneficiază de gratui-tate la transportul intraurban (RATB şi metrou, în Capitală) şi la cel interurban (tren, autobuze, naval), având asigurate 12 călătorii dus-întors pe an. Aceleaşi prevederi sunt valabile şi pentru persoanele cu handicap accentuat, însoțitorii copiilor cu handicap accentuat în prezența acestora şi asistenții personali, cu mențiunea că în acest caz gratuitatea la trans-portul interurban se limitează la 6 călătorii dus-întors pe an. Nu există facilități la trans-port pentru persoanele cu grad mediu şi uşor de handicap, şi nici pentru persoanele cu boli cronice sau terminale care nu au obţinut încadrarea în grad de handicap. Singura excepţie o constituie persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă. Valoarea indemnizațiilor este aceeași pe toată țara, dar paginile web DGASPC nu sunt întotdeauna actualizate cu cifrele corecte.

Numărul persoanelor cu handicap grav reprezintă 35,26% din totalul persoanelor cu dizabilităţi, cele cu handicap accentuat 52,97%, iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,77%. Statul acordă sprijin financiar numai pentru primele trei dintre cele patru grade de handicap recunoscute medical.
Ajutor financiar
Persoanele cu handicap grav care prin natura încadrării nu au drept la însoțitor, precum și cele care au optat să-și angajeze un însoțitor, în loc să primească banii corespunzători indemnizației, pot primi un sprijin finan-ciar de maximum 340 lei/lună.

Persoanele cu dizabilități pot obține înca-drare în han dicap grav sau gradul 1, handicap accentuat sau gradul II și handicap mediu sau gradul III
Copiii cu încadrare în grad de handicap beneficiază de dublul alocației lunare (168 lei), la care se adaugă sumele corespunzătoare gradului de handicap, respectiv 883 lei pentru gradul I, 79 lei pentru gradul II și 39 lei pentru gradul III.
 

×