x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum vrea USR să limiteze răspândirea COVID-19

Cum vrea USR să limiteze răspândirea COVID-19

17 Oct 2021   •   19:10
Cum vrea USR să limiteze răspândirea COVID-19

Programul de guvernare al USR propune, pentru limitarea răspândirii COVID-19, urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă și nu numai. Printre măsurile pe termen mediu și lung USR propune certificat sanitar pentru salariați.

Printre obiectivele din program se numără reducerea transmiterii, reducerea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienții care dezvoltă forme moderate/severe de boală.

Astfel, USR vrea urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă și nu numai. Se referă aici la solicitare de personal medical, medicamente, preluare pacienți ATI,
task force pentru combaterea informațiilor false.

Planul de măsuri pentru limitarea transmiterii:

Limitarea evenimentelor sociale și a activităților neesențiale în spațiu public închis în funcție de evoluția valului pandemic, condiționat de prezentarea certificatului verde.

Limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).

Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic.

Reluarea testării în școli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact.

Acces în spații închise neesențiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde.

Măsurile de ridicare a restricțiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de incidență și cu rata de vaccinare de la nivelul unității administrativ-teritoriale. Măsurile de prevenție sunt proporționale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauții mai mari pentru activități cu număr mare de participanți și cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunțile, botezurile și mai mici pentru activități cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferințele, slujbele religioase cu număr redus de participanți, evenimente culturale). Școlile au prioritate, învățământul preșcolar, primar și pentru clasele terminale rămâne cu prezență fizică indiferent de incidență, iar pentru restul claselor trece online la incidență peste 6, cu excepția situațiilor în care un procent semnificativ din populația de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) și peste 90% din cadrele didactice ale școlii respective sunt vaccinate, situație în care se permite funcționarea cu prezență fizică a tuturor claselor.

Printre măsurile pe termen mediu și lung pentru creșterea procentului populației vaccinate, asigurarea accesului la servicii medicale pentru pacienții non-COVID, USR propune:

Decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic

Un pact național pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societății civile și cultelor. În acest caz, programul prevede folosirea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz.

Asigurarea accesului pacienților non-COVID la tratament: menținerea funcționării spitalelor în format mixt, pentru a asigura accesul pacienților nonCOVID la îngrijire medicală.

(sursa: Mediafax)

×