x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daily Telegraph: Rusia ameninţă România cu rachete din cauza scutului de la Deveselu!

Daily Telegraph: Rusia ameninţă România cu rachete din cauza scutului de la Deveselu!

de Veronica Micu    |    24 Noi 2011   •   06:22
Daily Telegraph: Rusia ameninţă România cu rachete din cauza scutului de la Deveselu!

Amenintari fara precedent ale lui Dmitri Medvedev. Suparat ca americanii isi instaleaza scutul anti-racheta in diferite tari europene, presedintele rus a declarat ca-si va dota armata cu armele necesare pentru a-l distruge. Astfel, state membre UE, precum Polonia, Romania si Spania, sau membre NATO, precum Turcia vor deveni tintele Rusiei daca americanii nu se aseaza la masa negocierilor.

"Am insarcinat fortele armate cu alcatuirea unor planuri pentru a distruge sistemele de informatii, comanda si control ale scutului antiracheta (SUA/NATO - n.r.)", a spus presedintele Medvedev intr-o declaratie de o duritate fara precedent, noteaza Daily Telegraph.

"Partenerii nostri din NATO nu arata deocamdata niciun fel de disponibilitate de a lua in considerare ingrijorarile noastre legate de arhitectura scutului european antiracheta, ceea ce ne convinge ca planurile lor sunt indreptate impotriva Rusiei", a declarat, miercuri, presedintele Dmitri Medvedev.

Mai mult, noteaza Daily Telegraph, liderul de la Kremlin a spus ca anxietatea Rusiei este atat de mare, incat isi rezerva dreptul de a revoca tratatele in vigoare privind controlul armelor nucleare (START) si de a iesi de la negocierile pentru noi tratate in domeniu.

Casa Alba i-a dat imediat replica lui Medvedev, anuntand ca Washingtonul nu isi va modifica sub nicio forma planurile. "In niciun fel nu vom limita sau modifica planurile noastre de desfasurare in Europa", a declarat Tommy Vietor, purtator de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala. "Am explicat pe multiple canale oficialilor rusi ca sistemele de aparare antiracheta pe care intentionam sa le desfasuram in Europa nu ameninta si nu pot ameninta apararea disuasiva strategica a Rusiei", a completat oficialul american.

Scutul fata de care Rusia obiecteaza atat de ferm este destinat sa doboare rachete venind dinspre state imprevizibile precum Iranul, dar va fi operational abia peste cativa ani. Turcia, Polonia, Romania si Spania au fost de acord sa se alature unei versiuni "mai diluate" decat cea a controversatului plan propus initial de fostul presedinte George W. Bush.

Kremlinul a respins insa asigurarile date de SUA si initial a cerut - dar a fost refuzat - ca Rusia sa fie partener egal in acest proiect, reaminteste Daily Telegraph. In practica, aceasta ar fi insemnat ca Rusiei sa i se fi dat asa-zisul drept de acces la "butonul rosu", ceea ce i-ar fi permis armatei ruse sa aiba un cuvant de spus in faza operationala - cand si daca o racheta sa fie doborata.

A acorda fostului inamic al Americii din perioada Razboiului Rece un drept atat de important intr-un sistem militar sensibil a fost considerata la Casa Alba o conditie inacceptabila, dar Washingtonul a incercat sa atenueze orgoliul ranit al Rusiei oferindu-i un schimb detaliat de informatii despre sistem, scrie publicatia britanica.

Rusia a respins asemenea oferte si acum cere garantii juridice de la Washington ca noul sistem nu va fi folosit niciodata impotriva sa.

Detaliind o lunga lista de pasi militari concreti pe care ii va face tara sa, Medvedev a amenintat si cu o serie de contramasuri politice pe care, daca le va aplica, vor duce relatia Rusiei cu Occidentul inapoi in Razboiul Rece, noteaza Daily Telegraph..

Printre masurile pe care Medvedev spune ca le-a ordonat se numara extinderea razei de tintire a rachetelor nucleare strategice ruse, instalarea unui sistem de avertizare timpurie in enclava rusa Kaliningrad, reechiparea arsenalului nuclear rus cu noi focoase care ar fi capabile sa penetreze scutul antiracheta din Europa. Daca va fi necesar, Rusia va desfasura in Kaliningrad - enclava care are granite cu Polonia si Lituania - rachete Iskander, care au raza de circa 500 de kilometri. Aceleasi rachete ar putea fi desfasurate si in sudul Rusiei, in apropiere de Georgia si Turcia, a mentionat presedintele rus.

Acuzand SUA ca ignora ingrijorarile ruse si prezinta totul ca un fapt implinit, Medvedev a avertizat ca nu va sta cu mainile in san. Kremlinul nu va sta sa se uite cum Washingtonul construieste un sistem antiracheta ce ar putea modifica echilbrul armelor nucleare in favoarea Americii.
"Nu vom fi de acord sa luam parte la un program care, intr-o perioada relativ scurta de timp, in 5, 6 sau poate 8 ani, va fi capabil sa ne slabeasca potentialul disuasiv (nuclear)", a avertizat liderul de la Kremlin.

×