x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dăncilă: România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă

Dăncilă: România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă

09 Ian 2019   •   15:20
Dăncilă: România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă

România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă, a declarat miercuri prim-ministrul Viorica Dăncilă, în şedinţa de Guvern.

"Preluarea preşedinţiei are loc în contextul în care România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă. Am să vă dau câteva date care să confirme acest lucru, şi anume România se situează printre primele state membre în UE din perspectiva avansului economic. Rata de creştere pentru primele 9 luni ale anului 2018 a fost de 4,2%, dublu avansului economic al Uniunii Europene de 2,1%. Această creştere se adaugă avansului de 7% înregistrat în anul 2017", a explicat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei Executivului.

Industria românească este suport pentru creşterea economică sustenabilă, a adăugat premierul.

"În primele 10 luni ale anului 2018 volumul producţiei industriale a crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta s-a datorat în principal industriei prelucrătoare care a înregistrat o creştere de 4,9%. Aş remarca de asemenea cifra de afaceri din industrie care s-a majorat cu 12,9%. România continuă să câştige noi pieţe, printr-un export tot mai competitiv în Uniunea Europeană. În primele 10 luni ale anului 2018, România a înregistrat o majorare a exporturilor cu 9,2%, în timp ce la nivelul celor 28 de state membre exporturile au crescut doar cu 5,3%. România se situează pe locul 7 în ceea ce priveşte dinamica exporturilor totale, devansând state puternice precum Franţa cu 4,6%, Germania - cu 4,1% sau Italia - cu 3,8%. Ritmul de creştere a exporturilor româneşti pe piaţa unică europeană a fost aproape de două ori mai mare faţă de media ţărilor UE, 10,5%, comparativ cu 5,4%, ceea ce înseamnă că România a câştigat noi segmente din piaţa unică europeană", a arătat Dăncilă.

Potrivit premierului, exporturile către Germania în primele 9 luni ale lui 2018 au fost mai mari cu 1,2 miliarde euro, decât în aceeaşi perioadă a anului 2017. "Exporturile către Italia s-au majorat cu 500 milioane de euro, iar cele către Franţa cu 400 milioane de euro", a adăugat Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul a menţionat că România şi-a îndeplinit angajamentul asumat în privinţa ocupării forţei de muncă în cadrul Strategiei Europa 2020, iar "şomajul a ajuns la minime istorice".

"În trimestrul III al anului 2018, rata de ocupare a populaţiei cu vârsta între 20 - 64 de ani a fost de 71,3%, depăşind cu 1,3 puncte procentuale ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei 2020. Numărul de salariaţi depăşeşte pragul de 5 milioane de persoane ca urmare a creării a aproximativ 100 de mii de noi locuri de muncă. România a înregistrat, de asemenea, una dintre cele mai reduse rate de şomaj din UE, respectiv de 4% în octombrie, 3,9% faţă de 6,5% pe ansamblul Uniunii Europene", a mai precizat şeful Guvernului.

Premierul a adăugat că pe baza "acestui bilanţ încurajator", care arată că România are "o economie dinamică în UE", vor fi stabilite priorităţile pentru 2019, un an extrem de important pentru ţara noastră şi din perspectivă economică. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă