x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce limba germana nu-i chiar atat de greu de invatat

De ce limba germana nu-i chiar atat de greu de invatat

22 Feb 2018   •   15:07
De ce limba germana nu-i chiar atat de greu de invatat

Exista, la ora actuala, tendinta ca tot mai multi angajatori sa apeleze la diverse cursuri de specializare si calificare pe care sa le ofere angajatilor, in speranta ca acestia vor putea fi capabili sa se descurce cu succes intr-o piata a muncii in care resursa umana valoroasa este vanata cu insistenta de marile corporatii.

A apela la cursuri germana companii este una dintre multiplele optiuni pe care o firma le are la indemana, atunci cand isi doreste sa largeasca spectrul de calificari al propriilor angajati. Deja limba engleza a devenit obligatorie la angajarea intr-o multinationala, asa ca a cunoaste o a doua limba de circulatie internationala nu poate reprezenta decat un avantaj pentru cei care isi doresc mult mai mult in privinta carierei.

Tinand cont ca Germania este tara cu cea mai puternica economie a Europei, ar fi  de luat in seama optiunea de a invata limba germana.

Primul gand care iti vine in minte atunci cand te gandesti la invatarea limbii germane este acela ca aceasta este o limba greu de insusit la varste mai adulte, daca nu ai avut nicio tangenta cu aceasta si la varste fragede. Intr-adevar, limba germana poate fi greu de invatat, dar, daca cunosti deja limba engleza, acest exercitiu s-ar putea dovedi destul de usor.

Daca stii limba engleza destul de bine, ai deja un avantaj. Atat limba engleza cat si limba germana au radacini germanice. Datorita acestei inrudiri, foarte multe cuvinte ale celor doua limbi se aseamana intre ele. Ca sa va dam cateva exemple, vom enumera doua dintre asemanarile cele mai elocvente: englezescul water (apa) devine wasser in germana, in timp ce father (tata) devine vater in limba germana.

Gandeste-te ca, daca ai fi invatat limba chineza sau limba rusa, ar fi trebuit sa iti insusesti si alfabetul celor doua. In cazul de fata, limba germana se bazeaza pe acelasi alfabet ca si limba engleza.

In privinta sansei la educatie, universitatile germane au o reputatie excelenta. De pilda, in 2011, Germania a fost principala destinatie a studentilor din strainatate. Peste un sfert de million de straini au fost inscrisi in scolile germane.

In privinta sanselor profesionale, tinand cont si de traseul unic european pe care si Romania s-a inscris, nu trebuie sa uitam ca in Germania isi au sediul unele dintre cele mai mari corporatii internationale, precum Adidas, Siemens, Lufthansa, Volkswagen. Avand libertate totala de circulatie in spatiul unic european, Romania ar trebui sa stie ca limba germana este limba nativa a celor mai multi oameni din Europa.

Aceasta este limba oficiala in Germania, Austria, Belgia, Elvetia, Luxembrug, Liechtenstein, Tirolul de sud (Italia), fiind recunoscuta oficial si in Krahul (Slovacia), Namibia, Vatican, Voievodatul Opole (Polonia), raionul National German Halbstadt (Rusia), Danemarca, Republica Ceha, Ungaria, Romania.

Pe de alta parte, s-ar putea ca stapanirea perfecta a limbii engleze sa nu-ti fie de ajuns, in cazul in care te decizi sa iti desavarsesti cariera profesionala in Germania. Se stie ca intre marile puteri europene (Marea Britanie, Germania, Franta), exista de secole diverse animozitati care, in epoca moderna, se transpun mai ales in sentimente nationaliste. E foarte probabil ca un job in Germania sa necesite invatarea limbii native a lui Goethe.

 

×