x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dedesubtul schimbării de la vârful “Doi şi un sfert”

Dedesubtul schimbării de la vârful “Doi şi un sfert”

30 Iul 2014   •   20:51
Dedesubtul schimbării de la vârful “Doi şi un sfert”

O decizie surprinzătoare a fost luată în urmă cu câteva zile de premierul Victor Ponta, la propunerea vicepremierului şi ministrului de Interne, Gabriel Oprea, scrie Lumuea Justiţiei.

Premierul Ponta a decis la 28 iulie schimbarea lui Gelu Oltean de la conducerea serviciului secret al Internelor, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, fostul DGIPI, cunoscut şi sub denumirea de “Doi şi un sfert”. Premierul Ponta a precizat că a luat această hotărâre în urma cererii lui Gabriel Oprea şi că fostul şef DIPI va primi alte însărcinări în cadrul Ministerului de Interne. “E ministru şi nu pot să-i subminez autoritatea. Restul lucrurilor ţin de modul de organizare. Nu am acces la dosare, spre deosebire de Băsescu, şi nici nu îmi doresc”, a precizat Ponta.

Senatorul Valer Marian afirmă însă că schimbarea lui Gelu Oltean ar avea legături cu scurgeri de informaţii din dosarul Bercea Mondial-Mircea Băsescu. El a susţinut marţI, într-o  declaraţie de presă, că Gelu Oltean ar fi fost îndepărtat de la şefia DIPI deoarece ar exista suspiciuni că ar fi implicat în scurgerea de informaţii către Palatul Cotroceni şi  în distrugerea unor înregistrări care se refereau la preşedintele Băsescu. “Chestorul Oltean a fost tras pe linie moartă cu circa o lună în urmă, când vicepremierul Gabriel Oprea l-a chemat de urgenţă la cabinetul său şi i-a comunicat că va preda conducerea operativă a DIPI locţiitorului său Gheorghe Nicolae, transferat de la SRI, unde a avut gradul de colonel. Totodată, vicepremierul Oprea i-a spus că începând din ziua respectivă va sta permanent în timpul programului de lucru într-un birou situat lângă cabinetul său.

În momentul în care a fost invitat telefonic la cabinetul ministrului Oprea, chestorul Gelu Oltean se afla la o întâlnire cu chestorul Terente Merce, consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu, cu care se afă în relaţii de amiciţie şi de cooperare informativă de aproape un deceniu.
Acest Terente a fost şeful SIPI Bihor şi locţiitor al şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), în ultimii ani de şefie ai chestorului Virgil Ardelean, cu care se află în relaţii foarte apropiate, ca şi Gelu Oltean de altfel. Oltean a plecat grăbit de la întâlnire, dar a întârziat circa 30 de minute faţă de ora fixată de vicepremierul Oprea. Întâlnirea dintre chestorii Oltean şi Merce a avut loc în plin scandal Bercea Mondial, referitor la care există indicii că a fost orchestrat cu ajutorul serviciului secret al MAI şi a născut bănuieli că demisul Oltean a fost implicat în scurgerea unor informaţii către Palatul Cotroceni şi în distrugerea unor interceptări audio-video, care se refereau la preşedintele Traian Băsescu”, susţine Valer Marian în declaraţia de presă.


×